Τα παράξενα του γηπέδου της Μονακό- Είναι στην οροφή ενός κτιρίου, το οποίο στους κάτω ορόφους έχει τα πάντα

Σε ένα από τα πιο περίεργα γήπεδα θα αγωνιστεί το βράδυ της Τετάρτης, στον ημιτελικό του Champions League, η Γιουβέντους.
Σε μια περιοχή όπως το πριγκηπάτο του Μονακό, τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως στους… κοινούς θνητούς. Και εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Το Stade Luis II κατασκευάστηκε το 1939 και πήρε το όνομα του από τον τότε «κυρίαρχο πρίγκηπα» του Μονακό.

Η ανακατασκευή του έλαβε χώρα το 1980 και από τότε έχει τη σημερινή μορφή του. Αυτή που το κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τα πιο περίεργα ποδοσφαιρικά γήπεδα αφού είναι στον… αέρα. Για την ακρίβεια, είναι στην οροφή ενός κτιρίου, το οποίο στους κάτω ορόφους έχει τα πάντα.

Από εμπορικά καταστήματα μέχρι κλειστά γυμναστήρια και γήπεδα μπάσκετ, για να καταλήξουμε στο πάρκινγκ αυτοκινήτων που είναι ακριβώς κάτω από τον αγωνιστικό χώρο και το οποίο χωράει 1.320 οχήματα.

Το παράδοξο της χωρητικότητας

Ολο αυτό, φυσικά, έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις από πολλές ομάδες στο πέρασμα των χρόνων, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου λόγω όλων αυτών. Στο κτίριο βρίσκεται, επίσης, το International University of Monaco (IUM) ενώ η χωρητικότητα του γηπέδου είναι στις 18.523. Σχεδόν το μισό, δηλαδή, από τον πληθυσμό του Μονακό (36.371).

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις στους… παρακάτω ορόφους, έχει να κάνει με την μικρή έκταση γενικά του Μονακό, οπότε κάπου έπρεπε να χωρέσουν όλα μαζί.

Η γκλάμουρ απόφαση

Οι αρχιτέκτονες προφανώς τα χώρεσαν αλλά όχι χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις αφού η αρχιτεκτονική του γηπέδου είναι τέτοια ώστε την μία πλευρά του αγωνιστικού χώρου να μην την βλέπει ποτέ ο ήλιος, γεγονός που προκαλεί κι άλλα προβλήματα σε ό,τι αφορά την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου.

Προβλήματα, πάντως, που δεν απέτρεψαν την UEFA από το να έχει ορίσει το Luis II ως μόνιμη έδρα του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ από το 1998 ως το 2012, παίρνοντας μια απόφαση που βασίστηκε και στο… γκλάμουρ της περιοχής.