Τα δύο σημεία συμφωνίας Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ: Όχι νέα μέτρα, άμεσο κλείσιμο αξιολόγησης

Σύγκλιση απόψεων για το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης χωρίς νέα προαπαιτούμενα και καθυστερήσεις σημειώθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι έχει καταφέρει έναν πολιτικό άθλο, δεδομένου ότι κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και τη χώρα και να περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, κάτι το οποίο συνομολογούν και αναγνωρίζουν όλοι πλέον στην Ευρώπη.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν παράλληλα με την τρίτη αξιολόγηση να συνεχιστεί και να ενταθεί η συζήτηση για την μεταπρογραμματική πορεία της Ελλάδας, μετά δηλαδή τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Για το επίμαχο θέμα μάλιστα, ικανοποίηση παράλληλα επικρατεί από την σαφή αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε «καθαρή έξοδο» μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Υποδεχόμενος τον κ. Ντάισελμπλουμ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλεον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλεον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας». «Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μελλον.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα, «δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε.

«Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών, έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε.

«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Ολλανδός πολιτικός έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.