Τα διατηρητέα του Ελληνικού και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα

Τα διατηρητέα του Ελληνικού και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα

Όπως αναφέρει ο Ν. Μπελαβίλας, κτίρια ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας στο Ελληνικό κινδυνεύουν να μην κηρυχθούν διατηρητέα ενώ κατευθυνόμενα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «τορπιλίζεται η επένδυση του Ελληνικού» από την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να τα κηρύξει διατηρητέα

ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Αυτό είναι το πρώην Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων στο Ελληνικό. Πρόκειται για το συγκρότημα το οποίο κτίστηκε μεταξύ 1922-1925 μετά από πρόσκληση του Ελευθερίου Βενιζέλου, για τη μεταστέγαση του Αμερικανικού Κολλεγίου από τη Σμύρνη στην Αθήνα, αμέσως μετά την καταστροφή.
Στον πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο και μετά πάλι ως Κολλέγιο μέχρι τη μεταφορά στην Αγία Παρασκευή. Σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Οι αρμόδιες εφορείες του Υπουργείου Πολιτισμού εξετάζουν την κήρυξη του συγκροτήματος ως διατηρητέου. Το ΤΑΙΠΕΔ με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα έχει ξεσηκωθεί θεωρώντας ότι τορπιλίζεται η επένδυση του Ελληνικού. Το σύνολο των κτιρίων τα οποία προτάθηκαν προς διατήρηση ως νεώτερα μνημεία σύμφωνα με την έκθεση ιιστορικής τεκμηρίωσης και το ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, όπως και τη σχετική απόφαση του ICOMOS, καλύπτουν περίπου 50 στρέμματα από τα 6.300 του συνολικού χώρου του Ελληνικού.
Τούτο το απειροελάχιστο μέγεθος, όπου αποτυπώνεται η ιστορία του χώρου δεν χωράει στα μέτρα των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι απαιτούν να μην κηρυχθούν διατηρητέα. Ας κάνουμε κάτι για να τα σώσουμε και ας στηρίξουμε τους αρχαιολόγους που προσπαθούν για αυτό.