Τα απλά μαθηματικά πίσω από το ισχυρό 2018 που αναμένεται στην Wall Street

___________

Του Bryan Rich 

Ενώ το φιλοαναπτυξιακό σχέδιο του Προέδρου Trump σημείωσε κάποιες νίκες φέτος, δεν έκανε ένα εκρηκτικό ξεκίνημα.

Το να διαχειριστεί πρώτα την υγειονομική περίθαλψη ήταν λάθος. Ευτυχώς, έστρεψε το ενδιαφέρον του αλλού και τώρα είναι έτοιμο προς εφαρμογή ένα μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο. Και οι κυβερνητικές δαπάνες για τα μέτρα βοήθειας για τους τυφώνες και τις φυσικές καταστροφές κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν τα 200 δισ. δολάρια (τα πρώτα στάδια ενός μεγάλου πακέτου δαπανών/υποδομών της κυβέρνησης).

Πέρυσι τέτοια εποχή, είχα προβλέψει ότι η μείωση του εταιρικού φόρου του Trump θα προκαλέσει άνοδο των μετοχών κατά 39%. Πρόκειται για ένα μεγάλο νούμερο, που έχει επιτευχθεί λίγες φορές από τη δεκαετία του 1920. Ενισχύθηκαν λίγο περισσότερο από το ήμισυ του ποσοστού που προέβλεψα.

Αλλά, ιδού τα καλά νέα: πετύχαμε τις προβλέψεις στην αύξηση των κερδών, στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και στη βελτίωση της οικονομίας. Όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και για το επόμενο έτος, ενώ επίσης θα έχουμε και την προσθήκη μιας επιθετικής φορολογικής περικοπής που θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη ημέρα του 2018.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ανάλυσή μου από το προηγούμενο έτος ισχύει ακόμη! Ας τη θυμηθούμε ξανά.

Τα κέρδη του S&P 500 αυξήθηκαν φέτος κατά 10%. Αναμένεται να αυξηθούν κατά το ίδιο περίπου ποσοστό το επόμενο έτος. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί ο αντίκτυπος της τεράστιας περικοπής του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 35% στο 21% – και για κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα που θα αφαιρεθεί από αυτόν τον συντελεστή, θα πρέπει να προσδοκούμε ότι θα προστεθεί τουλάχιστον ένα δολάριο στα κέρδη του S&P 500.

Η πρόβλεψη για τα κέρδη του S&P 500 για το επόμενο έτος είναι στα 144 δολάρια. Αν προσθέσουμε 14 δολάρια σε αυτό (για 14 ποσοστιαίες μονάδες στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή) θα πάρουμε 158 δολάρια. Αυτό θα οδηγούσε την αποτίμηση των μετοχών με βάση τα κέρδη στο επόμενο έτος, σε σχέση με τη σημερινή τιμή κλεισίματος του S&P 500,  να αξίζουν 17 φορές τα κέρδη (ποσό ελάχιστα υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο). ΑΛΛΑ, η Fed μας είπε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά χαμηλά το επόμενο έτος (σε σχέση με την ιστορία). Όταν εξετάζουμε παλαιότερες περιόδους εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, η αποτίμηση των μετοχών υπερβαίνει τον μέσο όρο – συνήθως περισσότερο από 20 φορές τα κέρδη.

Αν πάρουμε τα κέρδη των 158 δολαρίων και τα πολλαπλασιάσουμε επί 20 φορές, ο  S&P 500 θα φτάσει στις 3.160 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι 18% υψηλότερο από το τρέχον. Αυτή η ανάλυση δεν ενσωματώνει τον επόμενο χρόνο τον αντίκτυπο μιας δυνητικά ισχυρότερης από την αναμενόμενη οικονομίας (χάρη στα πολλά άλλα πεδία εφαρμογής δημοσιονομικής τόνωσης). Έτσι, όπως συζητούσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το σκηνικό συνεχίζει να βελτιώνεται όλο και περισσότερο για τις μετοχές.

 

http://www.capital.gr/forbes