Τέρενς Κουίκ: Πρέπει να αυξήσουμε τη συνείδηση μας για την ανακύκλωση

Ενημέρωση για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είχε στα γραφεία του Οργανισμού ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Πολιτόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Μπιλίνης και Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος ανέλυσαν στον Υπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, το επερχόμενο Νομοσχέδιο που αφορά τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για την Ανακύκλωση, εναρμονίζοντας και σημαντικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε ακόμα σε σχετικά χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης συγκρινόμενοι με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παρά την πολύ καλή διάθεση συνεργασίας που δείχνει η ΚΕΔΕ και γενικότερα οι Δήμοι σε όλη τη χώρα.

Φυσικά, η φιλοσοφία της Ανακύκλωσης πρέπει πρωταρχικά να πρυτανεύει μέσα στα σπίτια, μέσα στα νοικοκυριά, αλλά είναι προφανές ότι μόνο με τους μπλε κάδους δεν υποβοηθούμε τον αναγκαίο διαχωρισμό που πρέπει να γίνεται στην πηγή και που αφορά χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό.

Γι’ αυτό, και με βάση τον νέο Νόμο, αλλά και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράμε στη λογική των τεσσάρων ξεχωριστών κάδων. Μια διαδικασία, που θα μειώσει το κόστος για του δημότες, θα αυξήσει τα έσοδα για τους Δήμους και θα πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας στα σημεία διαλογής, όπως με διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ο ΕΟΑΝ.

Το επερχόμενο Νομοσχέδιο της Ανακύκλωσης είναι μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αύξηση της οικολογικής συνείδησης».

Αυτό δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης στα Γραφείο του ΕΟΑΝ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, επεσήμανε τα εξής:

  1. Αν και το θέμα είναι αρμοδιότητας του συναδέλφου μου Γιάννη Τσιρώνη, θεωρώ, ότι είναι εύλογη η άποψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, όπως μου την εξέφρασε πρόσφατα, ότι η εισαγωγή στη ζωή μας των τεσσάρων διαφορετικών κάδων, να εφαρμοστεί πρώτα σε πιλοτικό επίπεδο σε ορισμένους επιλεγμένους Δήμους.

Αντιλαμβάνομαι – επειδή το συζήτησα μαζί τους – ότι δεν υπάρχει αντίδραση για πιλοτική εφαρμογή από πλευράς ΕΟΑΝ.

  1. Με το νέο Νόμο, και πάλι σε εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Ως Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν υψηλή κατανάλωση ανά κεφαλή. Φυσικά, κανείς δεν μιλάει για κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες, οι οποίες έχουν και αξιοσημείωτο αριθμό εργαζομένων.

Είναι εξαιρετικά παρήγορο το γεγονός, ότι ειδικά για αυτήν την περίπτωση, και κυρίως στα σούπερ μάρκετ, σφυγμομέτρηση που έγινε ανάμεσα στους καταναλωτές έδειξε, ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν μισή ή μία δεκάρα ανά πλαστική σακούλα, χρήματα που θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο.

Εγώ θυμάμαι τον παππού μου, δικηγόρο, να έχει μονίμως στην πίσω τσέπη, σε σχήμα μικρότερο από ένα πορτοφόλι, ένα δίχτυ. Αυτό χρησιμοποιούσε για τις προμήθειές του. Γιατί όχι και το διχτάκι πάλι σήμερα και βεβαίως γιατί όχι και η πάνινη τσάντα πολλαπλής χρήσης. Εν προκειμένω, ο ΕΟΑΝ ξεκίνησε μία καμπάνια με πάνινες τσάντες ελληνικής κατασκευής, από ελληνικό βαμβάκι.

  1. Οφείλω να παρατηρήσω, ότι πρέπει άμεσα να στελεχωθεί ο ΕΟΑΝ με περισσότερους και εξειδικευμένους υπαλλήλους. Δεν μπορεί ένας τόσο σημαντικός Οργανισμός να στηρίζεται στο φιλότιμο 8 όλο – όλο στελεχών και υπαλλήλων, όταν μάλιστα τα ταμειακά διαθέσιμα επιτρέπουν την κάλυψη του μισθολογίου χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Είναι ένα πρόβλημα, που χρειάζεται λύση, την οποία δεν μπορούν να παρεμποδίσουν άλλες Υπηρεσίες του Δήμου, που αρνούνται να συναινέσουν ακόμα και στην απόσπαση υπαλλήλων που δηλώνουν ενδιαφέρον για τον ΕΟΑΝ.

Αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιταχύνει συνεχώς τους ρυθμούς δράσεων στα ζητήματα της Ανακύκλωσης, για να κλείσουν σημαντικές αποκλίσεις που υπάρχουν, εξαιτίας της «νωχελικότητας» που υπήρχε στην Πατρίδα μας από προηγούμενες κυβερνήσεις, στο τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα.