Τέλος το τραπεζικό απόρρητο για τις καταθέσεις της Αυστρίας (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ)

ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ                                                    

Πέφτει φως στα κρυφά μονοπάτια του Αυστριακού τραπεζικού συστήματος, μετά την κατάργηση του μοναδικού στον κόσμο απορρήτου, που ίσχυε στην χώρα! Νόμιμο και παράνομο χρήμα, έμενε μακριά από τον έλεγχο των αρχών, μετατρέποντας την χώρα της κεντρικής Ευρώπης, σε φορολογικό «παράδεισο». Το συνταγματικά κατοχυρωμένο απόρρητο, είχε κάνει την χώρα το αγαπημένο «καταφύγιο» για τους φοροφυγάδες της Γερμανίας και μάλιστα σε βαθμό που οι τράπεζες της χώρας, αναγκάζονταν να πληρώσουν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, γιατί αρνούνταν να παραδώσουν στοιχεία σε ελεγκτικές αρχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τράπεζα «Walser», που αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 5,4 εκατ. ευρώ πλήρωσε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, για συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής! Η έρευνα κρατάει χρόνια και από το 2010, το γερμανικό κρατίδιο έχει καταφέρει να βρει πολλές περιπτώσεις φοροφυγάδων, βάζοντας στα ταμεία της περίπου 2,3 δισ. ευρώ χάρη στην εξιχνίαση ανάλογων υποθέσεων στην Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία.

Πουθενά στην Ευρώπη, δεν υπήρχε τέτοια προστασία για τους φοροφυγάδες, όσο επί αυστριακού εδάφους. Η αλλαγή άρχισε από το 2014 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτήρισε αθέμιτο το τραπεζικό απόρρητο της Αυστρίας και ζήτησε την κατάργησή του.

Τώρα, σύμφωνα με τα όσα τόνισαν από τη Βιέννη, ήρθε το «Κεντρικό Μητρώο Λογαριασμών», που φέρνει στην επιφάνεια όλα τα μυστικά και οι φορολογικές αρχές από όλη την Ευρώπη, αποκτούν την δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα υπόπτων για φοροδιαφυγή. Το νέο μητρώο μπήκε σε λειτουργία εχθές και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο  εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών Γιοχάνες Πασκάλι,  θα επικαιροποιείται συνεχώς από τις τράπεζες, με όλες τις αλλαγές στα 33 εκατ.  λογαριασμών του συστήματος.

Εκτιμάται ότι χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής «χάθηκαν» κάτω από το «πέπλο» αδιαφάνειας του Αυστριακού συστήματος και τώρα δίδεται η ευκαιρία σε  φορολογικές και δικαστικές αρχές να μάθουν τους κατόχους των λογαριασμών, άτομα που πιθανώς να θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής και να ανοίξουν και πάλι υποθέσεις που έχουν μπει στο… συρτάρι!  Παρά την στροφή στη διαφάνεια, χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου, για να «ανοίξουν» τα αρχεία που αφορούν τις  κινήσεις των λογαριασμών.

Ο γνωστός στην Ελλάδα, για την αυστηρή θέση του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας,  Χανς Γεργκ Σέλινγκ, δήλωσε σχετικά, ότι  αν  ενισχυθεί η φορολογική ειλικρίνεια των πολιτών, τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν έως και κατά 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι Αυστριακοί τραπεζίτες μπορεί να αντιστάθηκαν στο παρελθόν, στο νέο μητρώο, αλλά όπως ανακοινώθηκε από το Υπ. Οικονομικών της Αυστρίας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εισπράχτηκε περίπου 1 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν για τη φορολόγηση Αυστριακών στις χώρες αυτές.

Το απόρρητο είχε περιοριστεί από την 1η Ιανουαρίου 2000, καθώς από εκείνη την ημέρα και μετά ήταν αδύνατο να βγάλεις ανώνυμο βιβλιάριο αποταμίευσης ή να έχει κάποιος καταθέσεις ή να στείλει εμβάσματα σε ανώνυμους λογαριασμούς.

Το κίνητρο των αυξημένων εσόδων για το Δημόσιο ήταν ισχυρό.  Στο παρελθόν, η Αυστρία πολεμούσε συνεχώς κάθε αλλαγή και μάλιστα ήταν από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που έδωσε τη συγκατάθεσή της στην Κομισιόν για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες, για την επέκταση της οδηγίας περί φορολόγησης των τόκων τραπεζικών καταθέσεων.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση της τότε υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μαρίας Φέκτερ, που ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Αυστρίας για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων, δεν έχει να κάνει με το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο θα αίρεται μόνο σε περιπτώσεις φορολογικής απάτης, οργανωμένου εγκλήματος ή ξεπλύματος.