ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Όπου φύγει- φύγει οι μέτοχοι – Πυροσβεστική ανακοίνωση Χ. Μεγάλου

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, απώλειες -21,74% στα 2,70 ευρώ, προκάλεσαν οι φήμες για το τι περιέχει πορίσμα της ΤτΕ καθώς και για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας αναγκάζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου από το Λονδίνο, μετά απο πιέσεις του Paulson (βασικού μετόχου με 9,23%), να δηλώσει ότι δεν προκύπτουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από το πόρισμα.

Τα κλιμάκια του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδας ολοκλήρωσαν τον έλεγχο για τη διερεύνηση παραβάσεων και παρέδωσαν το πόρισμα στα χέρια της αντιεισαγγελέως Άννας Ζαΐρη, η οποία προΐσταται της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο έγγραφό της, η ΤτΕ επισημαίνει σειρά πράξεων και παραλείψεων και περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ονόματα 32 στελεχών της Πειραιώς, που εμπλέκονται σε συναλλαγές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται ότι στην Αρχή παραδόθηκαν οι αναφορές για συγκεκριμένες πράξεις, θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και φαίνεται ότι υπάρχουν ευρήματα και για παραβιάσεις των capital controls με τη μεταφορά (ως δάνειο) ποσού 170 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις αναφορές της ΤτΕ προς την Αρχή είναι και η υπόθεση μεταβίβασης, σε κυπριακή εταιρεία, πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μετοχοδάνεια και στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με πρώην στελέχη της τράπεζας.