ΤΟΥΡΚΙΑ- Βγάζει σουλτάνο ο γάμος ισλαμιστών και εθνικιστών

Σύμμαχο, και μάλλον όχι απρόσμενο, φαίνεται πως βρήκαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του AKP στο πρόσωπο του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στην προσπάθειά του να εγκαθιδρύσει στη χώρα προεδρικό σύστημα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • Ο «γάμος» μεταξύ ισλαμιστών και εθνικιστών άρχισε να διαφαίνεται έντονα στον πολιτικό ορίζοντα της Τουρκίας όταν στις 11 Οκτωβρίου ο Μπαχτσελί (ηγέτης του ΜΗΡ από το 1997) επανέφερε στην επικαιρότητα της Τουρκίας το ζήτημα της υιοθέτησης του προεδρικού συστήματος, λέγοντας πως «είναι επικίνδυνο να συνεχίσει να λειτουργεί ο πρόεδρος αντίθετα με τον νόμο» κι επομένως «θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η παρούσα ντε φάκτο κατάσταση».

Πρόσθεσε μάλιστα την αναγκαιότητα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να καταθέσει άμεσα στην Εθνοσυνέλευση προσχέδιο νέου συντάγματος, το οποίο το κόμμα του θα μπορούσε να «υποστηρίξει».

Βέβαια σε πιο πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι οι βουλευτές του θα αξιολογήσουν το προσχέδιο όταν αυτό φτάσει στη Βουλή και «θα δουν τι θα πράξουν» ? μια μικρή αναδίπλωση εξαιτίας και των επικρίσεων που δέχεται κι από το κόμμα του ότι παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο η αλλαγή του συντάγματος.

Στην ουσία, ωστόσο, τα δύο κόμματα φαίνονται έτοιμα να συνεργαστούν, καθώς οι δηλώσεις Μπαχτσελί κινητοποίησαν άμεσα το επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος για την οριστικοποίηση μιας συνολικής πρότασης, την οποία θα συζητήσει κατ’ αρχάς με το ΜΗΡ και στη συνέχεια με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ηδη, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, το σχέδιο είναι έτοιμο να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο.

Κατάθεση
Εξάλλου, για να μπορέσει να καταθέσει το AKP πακέτο συνταγματικών αλλαγών σε δημοψήφισμα απαιτείται η στήριξη 330 βουλευτών. Διαθέτοντας 316 (ο πρόεδρος του Σώματος που προέρχεται από το ΑΚΡ δεν έχει δικαίωμα ψήφου) χρειάζεται ακόμα τουλάχιστον 14 βουλευτές, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να προέρχονται από το MHP.

Η έκθεση κατάφερε να πιστοποιήσει 13 περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βασανισμού

Η έκθεση κατάφερε να πιστοποιήσει 13 περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βασανισμού

Η σύγκλιση πάντως ισλαμισμού – εθνικισμού δεν είναι νέο φαινόμενο, απλώς οι τωρινές συνθήκες την ευνοούν ακόμα περισσότερο.

Αν και αντιπολιτευόμενο το MHP έχει στηρίξει πολλάκις το κυβερνών κόμμα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκλογή Γκιουλ. Το 2007 το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι ο πρόεδρος του κράτους μπορεί να εκλεγεί από την Εθνοσυνέλευση με τη διασφάλιση της παρουσίας 367 βουλευτών.

Το MHP αποφάσισε να λάβει μέρος στην εκλογική ολομέλεια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκλογή Γκιουλ στον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας.

Αλλά και από το 2012 το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης έχει στηρίξει εντός Εθνοσυνέλευσης σχεδόν όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας ?ένα από τα οποία προέβλεπε την περαιτέρω θρησκευτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος?, ενώ τα δύο κόμματα ταυτίστηκαν σε ό,τι αφορούσε στην απαγόρευση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ και στην άρση της βουλευτικής ασυλίας Κούρδων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Μετά δε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου τα δύο κόμματα ήρθαν ακόμα πιο κοντά καθώς ο Ερντογάν, επικαλούμενος τόσο τον κίνδυνο για αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος όσο και την κουρδική απειλή μετά τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, «έθαψε» κάθε σκέψη για περιορισμένη κουρδική αυτονομία, την οποία και αντικατέστησε σε μια σκληρή εκστρατεία για τη συντριβή των Κούρδων σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ – εκστρατεία που βρίσκει απολύτως σύμφωνο το MHP.

Τα δύο κόμματα ταυτίζονται και σε άλλες πολιτικές Ερντογάν, όπως την αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή αλλά και τη σκληρή στάση ενάντια στην ΕΕ.

Βασανισμούς καταγγέλλουν συλληφθέντες

Καταγγελίες για αστυνομική βία, σκληρά βασανιστήρια και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συλληφθέντων του αποτυχημένου πραξικοπήματος που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Τουρκία και την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ, καταγράφει η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σύμφωνα με την έκθεση «Λευκή επιταγή – η αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα», η όποια προστασία είχαν οι κρατούμενοι στην Τουρκία από την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια, έπαψε να ισχύει με δύο κυβερνητικά διατάγματα. Σύμφωνα με την έκθεση, το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρέτεινε το χρονικό περιθώριο προφυλάκισης από 4 σε 30 ημέρες με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κήρυξε τη χώρα. Παράλληλα δόθηκε στις Αρχές η δυνατότητα να κρατούν άτομα έως και πέντε μέρες χωρίς να τους παρέχεται σε αυτό το διάστημα η πρόσβαση σε δικηγόρο.

Πιστοποίηση
Συνολικά η έκθεση κατάφερε να πιστοποιήσει 13 περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βασανισμού κρατουμένων έπειτα από περισσότερες από 40 συνεντεύξεις, με δικηγόρους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην κρατούμενους, γιατρούς και ιατροδικαστές.

Οι περιπτώσεις αυτές καταγράφηκαν στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ούρφα και την Αττάλεια. Από τις συνεντεύξεις προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, οι ύποπτοι για διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν και την προσπάθεια πραξικοπήματος ξυλοκοπήθηκαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, δέθηκαν σε άβολες στάσεις και δέχθηκαν απειλές ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι επισήμως ο αριθμός των συλληφθέντων υπόπτων για συμμετοχή ή στήριξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα ανήλθε στους 35.000 ανθρώπους.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΕΤΗΝΟΣ.GR