ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΛΕΙΔΙΑ – ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΛΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- Η κρυφή λίστα για αλλαγή φρουράς στο ΤΧΣ

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΛΕΙΔΙΑ – ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΛΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η κρυφή λίστα για αλλαγή φρουράς στο ΤΧΣ

Πριν από έναν χρόνο ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έδωσε το «πράσινο φως» για να αναλάβουν τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι κ. Αρης Ξενόφος, διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Κουτσός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, και Αναστάσιος Γάγαλης, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  • ΕΘΝΟΣ

 

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αλλάζει τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φαβορί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μετά την… παραίτηση του Αρη Ξενόφου, είναι ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα. Αριστερά, η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.
Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αλλάζει τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φαβορί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μετά την... παρα

 

Φέτος ο SSM ζήτησε τις παραιτήσεις τους. Και οι τρεις, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελεσίγραφο που έλαβαν ήταν: Ή παραιτείστε ή θα κριθείτε «ανεπαρκείς». Φυσικά αυτή η απαίτηση δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί γραπτά και αιτιολογημένα, ούτε βέβαια ουδέποτε έφτασε στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή επιλογής αποτελείται από έξι μέλη, με πρόεδρο τον Φραντσέσκο Παπάντια, η οποία, αφού αξιολόγησε τη διοίκηση του ΤΧΣ, έκρινε ότι πρέπει να αντικατασταθούν τουλάχιστον τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Τώρα ο SSM αναμένεται να χρίσει -όπως τουλάχιστον αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έναν «άνθρωπο» του ΔΝΤ. Τον Πολωνό πρώην πρωθυπουργό και κεντρικό τραπεζίτη της χώρας του, Μάρεκ Μπέλκα, ο ο­ποίος υπήρ­ξε συνυποψήφιος του Ντομινίκ Στρος-Καν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου. Στη θέση του, πάντως, μέχρι νεωτέρας παραμένει ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γιώργος Μιχελής, που ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στην ΕΤΕ είχε κοπεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο ΤΧΣ και οι φημολογούμενες αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών έχουν έναν και μόνο στόχο, τον έλεγχο του παραγωγικού ιστού της ελληνικής οικονομίας, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και συνεχίζουν: Τα funds έχουν μία και μόνη επιδίωξη. Να πάρουν τα «κόκκινα» δάνεια στα χέρια τους, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια θα πράξουν κατά το δοκούν, ώστε να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Πλέον επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν αξιόλογες ελληνικές υποψηφιότητες, καθώς την ίδια ώρα «κύκλοι» προωθούν για τους δικούς τους λόγους αποκλειστικά και μόνο ξένους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία συμβούλων Korn Ferry Ουγγαρίας (που διατηρεί γραφείο και στη χώρα μας) έχει ήδη καταρτίσει short list και έχει αναδείξει ως επικρα­τέστερο για τη θέση του CEO τον Πολωνό Μάρεκ Μπέλκα.

Ωστόσο θα πρέπει κάποιος να απαντήσει πότε και από ποιον η Korn Ferry πήρε εντολή να αναζητήσει αντικαταστάτες για τα τρία μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ. Διότι για την αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου θα πρέπει να υπάρξει προκήρυξη και να δοθεί περιθώριο 20 ημερών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους.

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου
Παράλληλα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση των ΔΣ και των Επιτροπών τους, καθώς επίσης και να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να είναι σύμφωνες με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενήργησε η Spencer Stuart για λογαριασμό του ΤΧΣ…

Η μελέτη της αξιολόγησης έχει υποβληθεί σε κυβέρνηση, θεσμούς και τράπεζες.

Η Eurobank -σύμφωνα με πληροφορίες- διαθέτει με βάση την αξιολόγηση το καλύτερο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και ακολουθεί η Alpha Bank. Επίσης, αυτές οι τράπεζες χρειάζονται και τις μικρότερες αλλαγές σε επίπεδο μελών Διοικητικού Συμβουλίου. Ακολουθούν οι Πειραιώς και Εθνική.

Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να ελέγξουν τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή (πιθανόν να είναι η Spencer Stuart που διενήργησε και την αρχική αξιολόγηση), ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει «ποινές» συμμόρφωσης.

Εφη Καραγεώργου