ΤΑ ΝΟΜΕ, η ανακοίνωση της ΔΕΗ και τα σχόλια…

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ αμφισβητεί ευθέως ότι υπήρξε πραγματικός ανταγωνισμός κατά την πρώτη δημοπρασία τύπου NOME που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συμμετέχοντες λειτούργησαν συντονισμένα ώστε να χειραγωγήσουν τη διαδικασία και να μείνουν χαμηλά οι προσφορές.

Η ΔΕΗ δεν μένει στη διαπίστωση, αλλά δηλώνει ρητά ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση, δήλωση που παραπέμπει σε προσφυγές στις αρχές ανταγωνισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

Με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh.

Η Επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση.

___________

ΣΧΟΛΙΑ: Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ…  Είναι φανερό ότι τα Κτυπήματα ήταν στημένα κι ακόμη φαεινότερον το να υποχρεώσεις την ΔΕΗ να πουλάει την παραγωγή της ακόμα και κάτω από το κόστος, απέχει από το να χαρακτηριστεί η αγορά “ελεύθερη”. Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ... Οι… αντιρρησίες απλά τονίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να κατεβάσει τα κόστη της…

……………………….

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΟΜΕ

Τα ΝΟΜΕ είναι οικονομικά προϊόντα ενέργειας μέσω των οποίων επιχειρείται να μεταφερθεί η «υπεραξία» που αποκτά η ΔΕΗ (κάτι που φυσικά δεν υφίσταται) από την αξιοποίηση του λιγνίτη σε τρίτους προμηθευτές.

Ο μηχανισμός για να επιτευχθεί αυτή η απαίτηση, περιλαμβάνει την πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ σε φθηνότερη τιμή απ’ αυτήν που μπορούν να αγοράσουν από τη χονδρεμπορική αγορά.

Η τιμή θα προκύπτει από δημοπρασίες με κατώτατη τιμή από τις οποίες θα αποκλείεται η ΔΕΗ και η οποία, θα βασίζεται στο μεταβλητό και μόνο κόστος!!!