Σχόλια και παρατηρήσεις για την αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου και όχι μόνον…(10/11)

_________

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Μία ημέρα αφού ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους Άραβες επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουν το momentum της ελληνικής οικονομίας, ακόμα μία μεγάλη επένδυση παγώνει.

Ο λόγος για την επένδυση στο Ελληνικό, που όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Lamda Development λόγω των συνεχών ανατροπών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Μία ημέρα πριν (σσ. την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός καλούσε τους Άραβες επενδυτές να εκμεταλλευτούν το momentum της ελληνικής οικονομίας) η Eldorado ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο στις Σκουριές.

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι μέσα σε μόλις δύο μέρες δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό κλίμα για την Ελλάδα με τους επενδυτές να γυρίζουν την πλάτη στην ελληνική κυβέρνηση «καίγοντας» στην ουσία το success story του Αλέξη Τσίπρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στην από 09.11.2017 συνεδρίασή του αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2017 ύψους 45.834.764 ευρώ ή 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό του προμερίσματος των 0,15 Ευρώ ανά μετοχή, υπόκειται σε παρακράτηση αναλογούντος φόρου 15% και συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος θα ανέλθει σε 0,1275 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας όρισε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. (απόδοση 0,017%)

Η ΑΓΟΡΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ: Είναι αδιανόητο να εμποδίζονται επενδύσεις που είναι δρομολογημένες, και την ίδια ώρα να γίνονται εκκλήσεις για νέους επενδυτές, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές. Αυτό είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να το λύσει. Και μόνο εάν λυθεί θα υπάρξει εισροή νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, τα οποία τόσο έχει ανάγκη για να ξεφύγει από την αβεβαιότητα και την ανησυχία. Σε διαφορετική περίπτωση τα ζητήματα της πολιτικής σταθερότητας θα επανέλθουν στην αγορά, η οποία θα θέσει λίαν συντόμως και ερωτήματα για την ικανότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την τόσο κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση.

ΤΑΜΠΛΟ: Υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις προς κάλυψη ζημιών που προκύπτουν από το αρρωστημένο trading με τις (4) οδηγούν αρκετές τιμές μετοχών σε αδικαιολογήτως χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Οι μετοχές αυτές προέρχονται από τον μικρομεσαίο κυρίως χώρο και δίνουν την ευκαιρία στους διορατικούς να κτίσουν θέσεις από τις οποίες θα βγουν προσεχώς κερδισμένοι και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Το έργο έχει παιχτεί και ξαναπαιχτεί και ξαναπαίζεται… ‘Αλλο τώρα, αν δεν το καταδέχονται και δεν το προμοτάρουν αυτοί που τους χαλάει τα σχέδια…