Σχόλια, επισημάνσεις και επιλογές για τους επενδυτές του Χ.Α (25/9) (α)

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε ελληνικά ακίνητα και μετοχές «βλέπει» η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg, που κατά το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015 επέκρινε δριμύτατα τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης έναντι των δανειστών και έδινε πιθανότητες 25% στο Grexit.

Σε ομιλία του στο ετήσιο road show του Χρηματιστηρίου, στο Λονδίνο, ο υπεύθυνος για την Ευρώπη οικονομολόγος της Berenberg, Κάρστεν Έσσε, εμφανίσθηκε ενθουσιώδης για τις προοπτικές της οικονομίας και εξήγησε γιατί η παλαιότερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο (ιδρύθηκε το 1590) συνιστά στους πελάτες της να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα.

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 500 εκατ. ευρώ και άνω) 

!ΑLPHA [email protected],9200 με κ/φση 2,96 δισ.: Με 9 δισ. ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ και μόλις 4,39 δισ. DTA, με μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα και με διαχρονικά καλή συμπεριφορά στα stress tests θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό banking. Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι θα θέλουν να την πλήξουν και να την αποσταθεροποιήσουν για να εξυπηρετήσουν αλλότρια σχέδια. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα είναι εφικτό, για ένα όμιλο που διαθέτει το  μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα και τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας…

!ΑΛΦΑ: Νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες έθεσε η Morgan Stanley, σε έκθεσή της για τον κλάδο πανευρωπαϊκά, μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου. Οι αναλυτές της ενίσχυσαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 2,9000 από 2,7800 ευρώ (περιθώριο ανόδου 51%).. Απλά, ως αναφορά αφού οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν την εκτίμηση που έχει απέναντι στην MS και τους αναλυτές της. Απλά, καμμιά φορά μπορεί να έχουν και… διαλείψεις.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Σε αλλαγές στις τιμές-στόχους ορισμένων εταιρειών από το σύνολο των εισηγμένων που καλύπτει (universe) προχώρησαν οι αναλυτές της Piraeus Securities.

 • ΤΙΤΑΝ: ΜΕΙΩΣΗ στα 22,00 από 26,00 ευρώ στην τιμή-στόχο της ΤΙΤΚ (με σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ) λόγω χαμηλότερων προβλέψεων για το έτος αλλά και της μικρότερης της αναμενόμενης ανάκαμψης στην αγορά της Αιγύπτου.

ΜΕΙΩΣΗ στα 6,00 από 6,50 ευρώ για την ΦΡΛΚ, με σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ. Η μετοχή έχει υπεραποδώσει έναντι του ΓΔ το 2017 και την αφαιρούν από τη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές.

ΦΦΓΚΡΠ: Στα 22,50 από 24,00 ευρώ μείωσαν την τιμή-στόχο, ενώ υποβαθμίζεται η σύσταση σε ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ από ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ εξαιτίας της φτωχής παραγωγής ταμειακών ροών.

ΣΣ: Αν έκριναν την ΦΡΛΚ με τα ίδια μέτρα και σταθμά με την ΦΦΓΚΡΠ θα έπρεπε να έδιναν τιμή στόχο τα 1,5000 ευρώ (δια της υπερβολής η επισήμανση)

ΕΧΑΕ: Τιμή-στόχο στα 5,10 ευρώ από 5,25 ευρώ διατηρώντας παράλληλα την σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ λόγω του χαμηλού τζίρου του Χρηματιστηρίου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: Στη λίστα των TOP PICKS έχουν και τις μετοχές των ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ. Για την ΜΠΕΛΑ (τιμή-στόχος 17,00 ευρώ, σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ) εκτιμούν ότι θα ευνοηθεί από τη βελτίωση του προφίλ ρίσκου της χώρας αλλά και την αυξημένη διείσδυση σε ξένες αγορές. Ο ΟΤΕ διαθέτει εύρωστο ισολογισμό και ισχυρές ταμειακές ροές. ΚΑΙ ο ΜΥΤΙΛ (τιμή-στόχoς 11,00 ευρώ, σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ) προσφέρει τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου από τις μετοχές που καλύπτουν.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(3) /Piraeus Sec.: ΔΕΝ μεταβάλλουν τις τιμές-στόχους και συστάσεις, ενώ προτιμούν την ΑΛΦΑ με τιμή-στόχου τα 2,29 ευρώ, σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ) λόγω καλύτερης ποιότητας ενεργητικού. Για την ΕΤΕ (τιμή-στόχος 0,30 ευρώ, ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ) αναφέρουν ότι διαθέτει το καλύτερο προφίλ χρηματοδότησης και περισσότερο διαχειρίσιμους στόχους στα κόκκινα δάνεια. Ενώ για την ΕΥΡΩΒ (τιμή-στόχος 0,81 ευρώ, σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ) σημειώνουν ότι διαθέτει καλές προοπτικές για την λειτουργική κερδοφορία της.

ΟΤΕ@10,4600 ευρώ-ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ: 

 • Citigroup- ανέβασε την τιμή στόχο στα 15,0000 ευρώ από 11,000 ευρώ πριν, διατηρώντας σύσταση αγοράς. Για το σύνολο του 2017 ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα έχει συνολικά κέρδη 258,5 εκατ. και πωλήσεις 3,91 δισ. ευρώ.
 • IBG- Ενίσχυσε την τιμή στόχο στα 14,2000 ευρώ από 10,8000 προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση αγοράς.
 • Euroxx – Η αποτίμηση είναι ελκυστική καθώς διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου. Σύσταση overweight με νέα τιμή στόχο τα 13,000 ευρώαπό 11,7000 ευρώ
 • Eurobank Equities – Υποστηρίζει ότι ο ΟΤE διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σε όρους EV/EBITDA.  Διατηρεί την τιμή στόχο των 13,1000 ευρώ με σύσταση αγοράς.
 • Alpha Finance – Την άποψη ότι το επενδυτικό story του ΟΤΕ παραμένει ισχυρό παρ’ όλες τις προκλήσεις του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος εκφράζουν οι αναλυτές της. Η ΑΧΕ διατυπώνει σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ με την τιμή στόχο στα 13,2000 ευρώ, από 11,5000 πριν.
 •  Goldman Sachs – Στα 13,3000 ευρώ ανεβάζει την τιμή η Goldman Sachs από 12,4000 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση ”AΓΟΡΑ”.

 • ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 150 μέχρι 500 εκατ. ευρώ)

!___________

 • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 50 μέχρι 150 εκατ. ευρώ)

!ΑLPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της  λόγω ΚΛΑΔΟΥ πρωτίστως μετράει η NAV που σε αυτή μεταφράζεται σε 9,2000 ευρώ ενώ στο ταμπλό έχει… 5,4900(!) ευρώ…

 • Αποτιμάται σε 76,9 εκατ. ευρώ και διαθέτει ρευστότητα 69,9 εκατ. ευρώ…
 • ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΕΝΤ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ… ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ…
 • ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ: 12,55 εκατ. ευρώ… ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ…
 • ΣΥΝΟΛΟΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ στις 31.12.2016: 128,4 εκατ. ευρώ…
 • ΣΥΝΟΛΟΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ στις 30.06.2017: 129,2 εκατ. ευρώ…
 • ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: 1,53 εκατ. ευρώ.
 • ΜΕΡΙΣΜΑ: ΜΗΔΕΝ επί σειρά ετών…
 • ΚΕΡΔΗ 6μηνου: 0,6 εκατ. ευρώ από ΖΗΜΙΕΣ πέρυσι -6,2 εκατ. ευρώ
 • ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 15 μέχρι 50 εκατ. ευρώ)

!_____________

 •  ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Μέχρι 15 εκατ. ευρώ)

!ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Ο κύκλος εργασιών της στο 6μηνο ενισχύθηκε από 26,7 σε 28,1 εκατ. ευρώ.• Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 1,37 εκατ. ευρώ έναντι 1,23 εκατ. το 2016. • Τα καθαρά κέρδη από τα 480 χιλ. στα 662 χιλ. ευρώ. • Τα ίδια κεφάλαια στις 30/06/2017 διαμορφώθηκαν στα 9,38 εκατ. ευρώ. • Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές κατά 164 χιλ. ευρώ…

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 6,33 εκατ. ευρώ  ΤΑΜ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ: 0,366 εκατ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 6 εκατ. ευρώ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ11.700.000  ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ6,025,500

@ 0,5150 ευρώ… P/E (2017) εκτιμώμενο 6  EV/EBITDA  εκτιμώμενο 5  P/bv   0,64  NETDEBT/EBITDA  2,8   ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ  0,64  P/SALES  0,11

………………..

AΡΘΡΑ + ANAΦΟΡΕΣ 

Λουκάς Παπαϊωάννου – οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

H Ελληνική Χρηματαγορά την τρέχουσα εβδομάδα έδωσε την αναμενόμενη διόρθωση που αναμέναμε, με οδηγό, για άλλη μια φορά, τον Τραπεζικό κλάδο, εν μέσω φημών για επικείμενη νέα κεφαλαιοποίηση.

Η Αγορά και αρκετές επιμέρους μετοχές αντέδρασαν, αφού προσέγγισαν σημαντικά επίπεδα στηρίξεων και σε πολλές περιπτώσεις τον 200-ρη εκθετικό ημερήσιο Μέσο όρο.

Παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι αιτίες που οδήγησαν στην διόρθωση των τελευταίων ημερών παραμένουν.

Η επικείμενη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, το πόσο γρήγορα θα κλείσει, αλλά και αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αποτελεί μια βασική αιτία. Επιπλέον η φημολογία για πιέσεις του ΔΝΤ περί νέας κεφαλαιοποίησης σε τουλάχιστον 2 συστημικές Τράπεζες, επέτειναν την νευρικότητα, ενώ το “κερασάκι στην τούρτα” αποτέλεσε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα ανωτέρω θα προσθέσουμε και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους (Κουρδικό δημοψήφισμα – πυρηνικό πρόγραμμα Β. Κορέας) και παρά το γεγονός ότι οι Αγορές συνεχίζουν να τους αγνοούν, δεν παύουν να υφίστανται.

Όσον αναφορά την Ελληνική Αγορά, η αντίδραση των 2 ημερών εκτιμούμε, ότι αν δεν υπερβεί σημαντικά τεχνικά σημεία θα πρέπει να εκληφθεί ως επιβεβαίωση συνέχισης της διόρθωσης, παρά το γεγονός ότι η μακροχρόνια εικόνα παραμένει, ακόμα, ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερβεί και να επιβεβαιώσει κλείσιμο άνω των 800 μονάδων, για να αλλάξουμε την επιφυλακτική μας στάση. Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υπερβεί τις 2100 – 2110 μονάδες για να επανέλθει το ανοδικό σενάριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις για μεν τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 730 – 710 μονάδες, ενώ για τον FTSE εντοπίζονται στις 1930 & 1870 μονάδες.

Οι Τράπεζες, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο τόσο ως προς την φημολογούμενη κεφαλαιοποίηση, αλλά και ως προς την ταχύτητα διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα. Το 0,3350 για την ΕΤΕ, το 2,03 για την ΑΛΦΑ και το 0,8130 για την ΕΥΡΩΒ αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις που μόνο αν κατοχυρωθούν θα βελτιώσουν την τεχνική τους εικόνα.

Συμπερασματικά αν δεν επανέλθουν δείκτες και επιμέρους μετοχές πάνω από τα επίπεδα που διέσπασαν πρόσφατα, θα πρέπει να εκλαμβάνουμε τις αντιδράσεις ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας. Επιπλέον οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και χρήζουν προσοχής.

Οι επενδυτές σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς τους συμβούλους, καλό θα είναι να επανακαθορίσουν την βραχυπρόθεσμη οπτική τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Τέλος σημαντικό χρονικό σημείο θα είναι οι αρχές Οκτωβρίου, όπου θα ανακοινωθεί και επισήμως η πορεία των φορολογικών εσόδων με ότι αυτό θα συνεπάγεται.

………………

CREDIT SUISSE: Ελλάδα, η φθηνότερη αγορά στον κόσμο (7/9) Το ΧΑ είναι τσάμπα και είναι θέμα χρόνου οι φθηνές μετοχές που το απαρτίζουν να δουν πολύ υψηλότερες τιμές.

_________

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

* ,