Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση Grexit από ΕΛ.ΠΕ

«Σχέδιο πλεύσης» στα αχαρτογράφητα νερά ενός Grexit, έχουν εκπονήσει και είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο όμιλος που λόγω της φύσης της δραστηριότητας διαθέτει δολαριακούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προετοιμάζεται προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια της χώρας με αργό ακόμη και εάν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά.
Όπως διαβεβαιώνουν πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων η διοίκηση του ομίλου κατόπιν εντολής του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης και έχει προετοιμάσει τις κινήσεις της για τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με καύσιμα σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο που προβλέπει την προμήθεια πετρελαίου για εννέα μήνες έχει σε τρία στάδια:
• Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας διάρκειας τριών μηνών
• Σε δεύτερη φάση τα διυλιστήρια θα διοχετεύσουν στην αγορά ποσότητες από μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου, διάρκειας άλλων τριών μηνών
• Σε τρίτη φάση τα ΕΛΠΕ θα αγοράσουν αργό και θα αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους όχι σε χρήμα αλλά σε ισοδύναμης αξίας έτοιμα προϊόντα που διυλίζουν τα ίδια
Με βάση αυτά τα δεδομένα η χώρα θα έχει καύσιμα καταρχήν για έξι μήνες, και εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν για τουλάχιστον άλλους τρεις.