Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζουν οι ελληνικές τράπεζες

Τραπεζικές πηγές αποκαλύπτουν πως το σενάριο του haircut 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ είναι πιθανό για τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα…
Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζουν οι ελληνικές τράπεζες, φέρνοντας στο προσκήνιο το μέτρο του bail-in.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι ελληνικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία προβλέπουν haircut (κούρεμα) τουλάχιστον 30% για όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.
Τραπεζικές πηγές και παράγοντες της αγοράς αποκαλύπτουν πως εξετάζεται haircut τουλάχιστον 30% για όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν πως το σενάριο του haircut 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ είναι πιθανό για τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στην Κύπρο το 2013, κατά τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί haircut στις μη εγγυημένες καταθέσεις, ήτοι σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εάν εφαρμοστεί στην Ελλάδα το μέτρο του bail-in θα είναι μέρος ενός νέου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.
Όπως προσθέτουν οι Financial Times, η επιβολή haircut στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδαες, όταν η χώρα βρεθεί ξανά με πρόγραμμα διάσωσης.
Το haircut στις καταθέσεις δεν είναι κάτι που θα επιβληθεί αμέσως, δηλώνει στους Financial Times τραπεζική πηγή.

www.bankingnews.gr