Συρία: H Νταράγια στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων

Η πόλη Νταράγια, πρώην προπύργιο των ανταρτών που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, πέρασε χθες στον πλήρη έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, μετά την απομάκρυνση των χιλιάδων κατοίκων της, μαχητών και αμάχων, έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιορκίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή.

«Ο συριακός στρατός ελέγχει πλήρως την Νταράγια και έχει αναπτυχθεί στο σύνολο της πόλης. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας ένοπλος» επιβεβαίωσε αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Ο φάκελος “Νταράγια” έκλεισε μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων, των ενόπλων και των οικογενειών τους στο πλαίσιο της συμφωνίας» που επιτεύχθηκε την Πέμπτη μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και των ανταρτών, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας.

Η συριακή τηλεόραση πρόβαλε πλάνα όπου διακρίνονται οχήματα του στρατού να διασχίζουν τους δρόμους της πόλης, από τις πρώτες όπου ο πληθυσμός εξεγέρθηκε εναντίον της συριακής κυβέρνησης το 2011.

«Η δεύτερη και τελευταία οχηματοπομπή των ανταρτών και των αμάχων αποχώρησε σήμερα από τη Νταράγια» επισήμανε από την πλευρά του ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη δεν είναι γνωστός.