Συρία-εκεχειρία: Επιφυλακτικές οι ανταρτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, καλωσορίζει το Ιράν

Επιφυλακτικές εμφανίζονται οι ανταρτικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης για την εκεχειρία στην Συρία, καλωσορίζοντας ωστόσο τη συμφωνία ειρήνευσης που υιοθέτησαν ΗΠΑ-Ρωσία. Από την μεριά του το Ιράν, στενός στρατιωτικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου καλωσόρισε τη συμφωνία, υποστηρίζοντας την επίλυση της πολεμικής διαμάχης με πολιτικά μέσα.

Συγκεκριμένα, οι ανταρτικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης θα δημοσιοποιήσουν ανακοίνωση στην οποία θα καλωσορίζουν τη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, εκφράζοντας ωστόσο, τις επιφυλάξεις τους, σχετικά με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, από τα κυβερνητικά στρατεύματα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των ανταρτών.

“Οι ανταρτικές οργανώσεις καλωσορίζουν τη συμφωνία, αλλά και τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο έχουμε επιφυλάξεις για μερικά σημεία…, ποιες θα είναι οι κυρώσεις στην περίπτωση που κυβέρνηση δεν την τηρήσει;” δήλωσε ο εκπρόσωπος ανταρτικής οργάνωσης που δρα στο Χαλέπι.

Το Ιράν, που είναι ένας στενός στρατιωτικός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για την ειρήνευση στη Συρία, δηλώνοντας ότι η πολεμική διαμάχη θα πρέπει να τερματιστεί με πολιτικά μέσα.

Η νέα συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων, την ουσιαστική πρόσβαση των αμάχων στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και την ανάληψη κοινής στρατιωτικής δράσης κατά των σκληροπυρηνικών ισλαμικών ομάδων.

“Το Ιράν υποστηρίζει κάθε ειρηνευτικό σχέδιο ή κάθε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσε να περιορίσει ή να τερματίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και να περιλαμβάνει μία πολιτική λύση που θα στηρίζεται στους ψήφους των πολιτών της Συρίας,” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεϊν Τζάμπερ Ανσαρί.