Συντάξεις 60 δισ.(!!) στους πρώην και υφιστάμενους υπαλλήλους της ΕΕ

Η κόντρα για το ποιος έχει την ευθύνη να πληρώσει τις συντάξεις των Βρετανών αξιωματούχων που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να είναι η πρώτη και δύσκολη μάχη στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, γράφει ο Gideon Rachman στους Financial Times. Και συνεχίζει: είναι μια είδηση που προκαλεί θλίψη για πολλούς λόγους. Πρώτον, υπογραμμίζει πόσο πολύπλοκο θα είναι το Brexit.

Δεύτερον, η όλη διαδικασία θα μπορούσε σχεδόν να είχε σχεδιαστεί ειδικά για να ενισχύσει τις λαϊκές προκαταλήψεις για την Ε.Ε. ως μια χαϊδεμένη γραφειοκρατία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Σε μια εποχή που η οργή απέναντι στην Ε.Ε. μεγαλώνει σε όλη την ήπειρο, η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντέξει τέτοια αρνητική δημοσιότητα.

Το ποσό των χρημάτων που βρίσκεται στο τραπέζι είναι εντυπωσιακό. Η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί συντάξεις 60 δισ. στους πρώην και υφιστάμενους υπαλλήλους της. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το συνολικό κόστος της ανανέωσης του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βρετανίας – το οποίο απαξιώθηκε ως υπερβολικά ακριβό – υπολογίζεται στα 36 δισ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι Βρετανοί υπάλληλοι των Βρυξελλών αντιστοιχούν στο 8% των πρώην αξιωματούχων της Ε.Ε. που παίρνουν συντάξεις. Οπότε με ένα πρόχειρο υπολογισμό η Βρετανία θα πρέπει να καλύψει πληρωμές €4,8 δισ. ευρώ για τις συντάξεις Βρετανών αξιωματούχων.

Το νούμερο αυτό είναι αναμφίβολα ανακριβές και θα καθορισθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η Ε.Ε. μπορεί να υποστηρίξει ότι η Βρετανία πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει για τις συντάξεις αξιωματούχων της Ε.Ε. από άλλες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στον οργανισμό όταν η Βρετανία ήταν ακόμα μέλος.

Τα δισεκατομμύρια ευρώ που διακυβεύονται πιθανότατα θα φανούν στην βρετανική κοινή γνώμη ως ένα εξωπραγματικά μεγάλο ποσό για την εγγύηση των παχυλών συντάξεων μερικών χιλιάδων αξιωματούχων. Αλλά η ζημιά μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από την Βρετανία.

Αν, όπως προβλέπουν ορισμένοι στις Βρυξέλλες, η μάχη για τις συντάξεις βρεθεί στο επίκεντρο των πρώτων διαπραγματεύσεων για το Brexit, μπορεί να πλήξει την Ε.Ε. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίθεται πως επιβάλλει την δημοσιονομική πειθαρχία και την λιτότητα σε όλη την Ε.Ε. Το θέαμα των καλοζωισμένων γραφειοκρατών των Βρυξελλών που δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις συντάξεις τους – την ώρα που απαιτούν περικοπές σε χώρες όπως η Ελλάδα – δεν θα είναι καθόλου κολακευτικό.

Το γεγονός ότι για ένα ζήτημα που αφορά μόνο μερικές χιλιάδες ανθρώπους αναμένεται να σπαταληθεί τόσος χρόνος και ενέργεια είναι επίσης μια προειδοποίηση για το πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αν το ξεκαθάρισμα για τις συντάξεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. χρειαστεί μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν η Βρετανία και η Ε.Ε. καταπιαστούν με κάτι πραγματικά σημαντικό, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική.