Συνεχής πολιτική αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες

Συνεχής πολιτική αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και σήμερα υπήρξε μπαράζ δηλώσεων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, «αντισυνταγματική και άκυρη» χαρακτήρισε τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM.  Παραδέχθηκε πως χρειαζόταν βελτιώσεις, αλλά, όπως είπε, θα έπρεπε «να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα και να αναλάβει τον διαγωνισμό το ΕΣΡ».  «Η κυβέρνηση είχε άλλους σκοπούς. Ήθελε να φέρει τη δική της διαπλοκή, ήθελε να ευνοήσει τους δικούς της ανθρώπους ή τέλος πάντων να προσπαθήσει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο», τόνισε ο κ. Καραγκούνης, αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαδικασία.

Από τη μεριά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε ως το απόλυτο λάθος την αδειοδότηση μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι οι τέσσερις άδειες είναι λάθος για όλους τους πιθανούς λόγους καθώς θα φέρουν λιγότερα χρήματα στο ταμείο του δημοσίου, λιγότερο ανταγωνισμό και χειρότερο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος και αντί να το διορθώσει χτίζει πάνω σε αυτό λέγοντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί προσφιλή τακτική του κ. Τσίπρα, όπως αυτός έχει αποδείξει με τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος για τα κριτήρια που θα έπρεπε να πληροί η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια και απεξάρτηση της τηλεόρασης από τους πολιτικούς. Στη συνέχεια ανέφερε ότι μόνο με πολύ αυστηρούς και καθαρούς κανόνες μπορεί να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και τόνισε ότι όσοι έχουν κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου δεν πρέπει να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό.

Απαντώντας,  η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε δηλώσεις τις στο «Πρακτορείο 104,9FM», σημείωσε ότι η διαδικασία του πλειστηριασμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξελίσσεται ομαλά  και το πρόβλημα της ΝΔ δεν έχει να κάνει ούτε με τη διαδικασία, ούτε με τον αριθμό των αδειών, γιατί αυτό που θέλει στην πραγματικότητα είναι να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς ανομίας, ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής. Νομίζω ότι είναι προσχηματικά αυτά που λέει η ΝΔ, γιατί αυτό που θέλει στην πραγματικότητα και νομίζω ότι δεν κρύβεται, είναι να μην μπει καμιά τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς ανομίας, ασυδοσίας, αυθαιρεσίας, αλλά και διαπλοκής που συνεχιζόταν τα προηγούμενα χρόνια» είπε η κ. Σβίγκου. Σε σχέση με τον αριθμό των αδειών επισήμανε: «Ήδη η αγορά έχει “αποφασίσει” πόσα κανάλια μπορούν ή δεν μπορούν να είναι βιώσιμα. Από το 2009 και μετά έχουμε δει μια φοβερή αναδιάρθρωση στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Και είδαμε ότι τα σχήματα δεν είναι βιώσιμα ή για να είναι βιώσιμα θα πρέπει να δανειοδοτούνται από τις Τράπεζες και εκμεταλλευόμενοι και τις σχέσεις τους με το πολιτικό σύστημα και να μην πληρώνουν όσα οφείλουν.