Συνεδριάζει η ΕΚΤ – Αποφάσεις για τη ρευστότητα εντός ωρών… Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εγχώριες τράπεζες

Συνεδριάζει η ΕΚΤ – Αποφάσεις για τη ρευστότητα εντός ωρών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εγχώριες τράπεζες καθώς πυκνώνουν τα μηνύματα ότι έφτασε το τέλος χρόνου για την Ελλάδα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου θα εξεταστεί η κατάσταση ρευστότητας και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η ΕΚΤ θα λάβει δύσκολες αποφάσεις πυροδοτώντας εξελίξεις στην Ελλάδα. Δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων κάνουν λόγο για διατήρηση του ορίου του ΕLA αλλά αύξηση των haircuts κάτι που πρακτικά οδηγεί σε περιορισμό της διαθέσιμης ρευστότητας προς την Ελλάδα.

Στις 16:00 σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ασφάλειας στην Αθηνα. Ο διοικητης της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θα εισηγηθεί την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στο BBC ότι ειναι πιθανό να προχωρήσουμε σε κεφαλαιακούς περιορισμούς, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι αποκρουστική η σκέψη της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της πολλά εργαλεία ώστε να επιβάλει τις αποφάσεις της. Αν προχωρήσουμε σε κεφαλαιακούς περιορισμούς η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος και οι τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν για κάποιες ημέρες. Όλοι πάντως ελπίζουν σε θετικές πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής που θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα επιτρέψουν την λειτουργία των τραπεζών αύριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και εκτιμήσεις αναλυτών και στελεχών τραπεζών είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες  καθώς η υπάρχουσα ρευστότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μαζική φυγή καταθέσεων.  Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει σκληρή στάση θεωρώντας ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αφού θα έχει εκπνεύσει η προθεσμία του προγράμματος, στηρίζοντας μάλιστα το “όχι στη συμφωνία” αποτελεί επιλογή ρήξης και σύγκρουσης.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι ο συνδυασμός της αιφνιδιαστικά εξαγγελίας δημοψηφίσματος και της σύστασης της ελληνικής κυβέρνησης για απόρριψη του προγράμματος, υπήρξε καταλυτικός για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και από αυτή τη βάση θα ήταν δύσκολο να παραταθεί έστω και για μία μόνον εβδομάδα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.  Μετά από αυτό θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ.

Ο κ. Νοβότνι εκτίμησε ότι  οι μαζικές εκροές καταθέσεων είναι πιθανό να καταστήσουν αναγκαίο τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, κάτι που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα πληρωμών των ελληνικών τραπεζών, και να κινδύνευε κατόπιν η φερεγγυότητα της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου η λειτουργία του κράτους. Παράλληλα το πρώην μέλος της ΕΚΤ Λορένζο Μπίνι Σμάγκι σε άρθρο του εκτίμησε ότι  η ΕΚΤ δεν μπορεί πλέον να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της και των αμφιβολιών ως προς το αν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.