Συλλήψεις στελεχών της FIFA για διαφθορά – Ζυρίχη

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η FIFA, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές στην Παγκόσμια Ομοσπονδία για την ανάδειξη προέδρου.

Το FBI σε συνεργασία με την ελβετική αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση ”σκούπα” νωρίς το πρωί της Τετάρτης στη Ζυρίχη και συνέλαβε υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (νυν και πρώην) με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος.

Οι περίπου δώδεκα αστυνομικοί, κατόπιν οργάνωσης της επιχείρησης από το FBI και υπό την ευθύνη της εισαγγελέως Νέας Υόρκης, Λορέτα Λιντς, πήραν τα κλειδιά των δωματίων από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου “Baur au Lac” και αιφνιδίασαν τα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους.

ΦΩΤΟ Reuters

Σύμφωνα με το “BBC”, ο αριθμός των στελεχών φτάνει τους 6, ενώ το “CNN” κάνει λόγο για 14 άτομα. Οι “Times” αναφέρουν κάποιοι από τους συλληφθέντες προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Μπλάτερ και μεταξύ άλλων είναι οι αντιπρόεδροι Τζέφρι Γουέμπ και Ευγένιο Φιγερέδο και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και άμεση “επίσκεψη” και στα κεντρικά της FIFA.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες κατ’ εξακολούθηση, εκβιασμό και συνολικά αδικήματα τουλάχιστον 20 ετών!

“Η αστυνομία του καντονίου συνέλαβε έξι στελέχη του ποδοσφαίρου (της διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Fifa) κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Υπάρχουν υποψίες ότι εκπρόσωποι αθλητικών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών μάρκετινγκ έχουν εμπλακεί σε δωροδοκία υψηλόβαθμών στελεχών ποδοσφαιρικών οργανισμών (εκπροσώπων της FIFA και άλλων προσώπων που ανήκουν σε οργανισμούς που συνδέονται με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης , στην οποία διευκρινίζεται ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Εκπρόσωπος της FIFA στη Ζυρίχη ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία προσπαθεί “να αποσαφηνίσει” την κατάσταση. “Είδαμε τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε σχόλια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Print Friendly, PDF & Email