Στο 83,9% η ΔΕΗ το Σεπτέμβριο με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ – Διαφορετική η κατάταξη των ιδιωτών παρόχων από εκείνη του ΛΑΓΗΕ

______

Κατά 3,2% αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό, με βάση τα στοιχεία στο νεώτερο δελτίο του ΑΔΜΗΕ. Σε επίπεδο εννεαμήνου η άνοδος φτάνει το 2,7%.

Το μερίδιο του φυσικού αερίου ήταν 30%, του λιγνίτη 30%, των ΑΠΕ 9%, των υδροηλεκτρικών 5%, οι διασυνδέσεις 16% και η παραγωγή στο δίκτυο 10%.

Όσον αφορά τα ποσοστά των εταιρειών προμήθειας, το δελτίο του ΑΔΜΗΕ δίνει άλλη σειρά κατάταξης σε σχέση με εκείνο του ΛΑΓΗΕ. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ υποχώρησε στο 83,9%, η Protergia αναδεικνύεται πρώτη από τους εναλλακτικούς σκαρφαλώνοντας στο 3,86%, η Ήρων δεύτερη στο 3,81%, η Elpedison τρίτη στο 3,68%, η Watt&Volt τέταρτη στο 1,32% και η NRG πέμπτη στο 1,04%.

Με την έκδοση του μηνιαίου δελτίου του ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνεται η αποτύπωση της εικόνας της αγοράς για το Σεπτέμβριο, καθώς χθες είχε βγεί και το δελτίο του ΛΑΓΗΕ.

Όπως έχει επισημάνει το energypress, ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ μετρούν διαφορετικά μεγέθη, καθώς τα μηνιαία δελτία τους εξυπηρετούν τις διαφορετικές ανάγκες και λειτουργίες του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ. Πρακτικά, ο ΑΔΜΗΕ μετράει την κατανάλωση που έγινε, ο ΛΑΓΗΕ τις εκ των προτέρων δηλώσεις των προμηθευτών.

Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ δίνει στοιχεία με βάση τις μετρήσεις κατανάλωσης των ωριαίων μετρητών και των αντίστοιχων εκτιμήσεων ωριαίας κατανάλωσης που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΛΑΓΗΕ δίνει στατιστικά της αγοράς, με βάση τον ΗΕΠ, που βασίζονται στις δηλώσεις αγοραπωλησίας ενέργειας της προηγούμενης μέρας που κάνουν οι προμηθευτές.

Έτσι, τα ποσοστά που δίνουν δεν είναι σωστό να αντιπαραβάλλονται, καθώς δεν μετρούν τα ίδια πράγματα. Συνδυαστικά πάντως, αποτυπώνουν ίσως με πληρότητα τόσο την εικόνα, όσο και τη δυναμική της αγοράς.