Στο ταμπλό του Χ.Α. στις 13:30 ακριβώς…

Ισοπαλία ανοδικών- καθοδικών μετοχών σήμερα με μικρές αυξομειώσεις… Ο ΓίΔης υποχωρεί οριακά, αλλά σαν να μην θέλει να διορθώσει… Του πέφτει λίγο βαρύ το -2% της Coca Cola Hbc αλλά έρχονται ΦΦΓΚΡΠ και ΚΥΠΡ να το εξομαλύνουν… Διορθώνουν κατά τι οι συστημικές δυνάμεις, με την ΕΥΡΩΒ όμως να αντιστέκεται σθεναρά… Την πάτησαν με το Brexit, την ξαναπάτησαν με τον Βαψομαλλιά, λέτε να την πατήσουν και με το Ιταλικό δημοψήφισμα;

ΑΛΛΩΣΤΕ ο Τζέρεμι ο ένας και μοναδικός πρόλαβε να το σχολιάσει…

 • Α) Να σε ρωτήσω …πότε θα γίνει το δημοψήφισμα ? …
 • Β) Στις 4 Δεκε…
 • Α) Για ποιο πραγμα το κάνουν ? …
 • Β) Οι κκ Ιταλοί θα κληθούν να εκφραστούν για την μείωση του αριθμού των γερουσιαστών και την αποδυνάμωση της γερουσίας, την αλλαγή των διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και τον περιορισμό των δικαιοδοσιών των περιφερειών…
 • Α) Και γιατί να υπάρξει sell off σε μας αν δεν μειωθεί ο αριθμός των γερουσιαστών ? …
 • Β) ‘Ελα ντε …σάμπως εμείς τους πληρώνουμε…

ΣΧΟΛΙΟ (Δημ.Τζάνας): Διαθέσεις αυτονόμησης παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση τουλάχιστον με τις ευρωπαϊκές αγορές και ενώ παράλληλα οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων βρίσκονται στις ψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών ! Έτσι, συμπληρώνεται η 5η συνεχόμενη ημέρα ανόδου με τις συναλλαγές να είναι εμφανώς βελτιωμένες και τον τραπεζικό κλάδο να αφυπνίζεται, βοηθούμενος και από την αναβάθμιση της Moody’s, αποτελώντας και πάλι τη λοκομοτίβα αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη που πέρασε με σχετική ευκολία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και συνεχίζει ψηλότερα.

 • Οι εξελίξεις αυτές συσχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των υπουργών της κυβέρνησης με του εκπροσώπους των δανειστών που κατά τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού επιδιώκεται να οδηγήσουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
 • Ωστόσο, η επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι ακόμη οριστική στο βαθμό που ζητήματα όπως τα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, τα των εργασιακών σχέσεων με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τα της διευθέτησης του ενεργειακού κλάδου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, ενώ οι αναφορές Σόιμπλε στα της προόδου της Ελλάδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων παραμένουν έντονα δηκτικές.
 • Από την άλλη πλευρά, η κίνηση της αγοράς ομολόγων που προηγήθηκε της κίνησης στις μετοχές και συνεχίζει συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για τις εξελίξεις των επομένων ημερών σε σχέση πάντα με την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης και των παρεπόμενων.
 • Εξελίξεις που αφορούν τα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και πιθανόν τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια καθώς και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
 • Εξέλιξη ευεργετική για τη ρευστότητα της οικονομίας που ίσως σηματοδοτήσει και προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως ρεαλιστική η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του «+ 2,7%» που αναφέρει ως παραδοχή ο προϋπολογισμός του 2017, στον οποίο ωστόσο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των φόρων από κοινού με συγκράτηση των δαπανών.
 • Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τη ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, οποιαδήποτε κίνηση είναι πιθανή καθώς ακυρώνονται οι όποιες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της τεχνικής ανάλυσης.
 • Ωστόσο, ενόσω η κίνηση των διεθνών αγορών σε συνέχεια της εκλογής του Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε ανοδική κίνηση τις διεθνείς αγορές με τους δείκτες μάλιστα στη Wall Street να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις τους, οι «μαύροι κύκνοι» με τη μορφή του αντισυστημικού λαϊκισμού δεν έχουν εκλείψει καθώς η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμαστεί από το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και τις εκλογικές αναμετρήσεις εντός του 2017 σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία.
 • Οι αναταράξεις επομένως των αγορών θα έχουν συνέχεια και ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο σε σχέση με την ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής του σε ολόκληρη την Ευρώπη…

ΤΑΜΠΛΟ: Πιο αδύναμη των Συστημικών εμφανίζεται (και) σήμερα η μτχ της Εθνικής, αντέδρασε από το -35 η ΜΟΗ που επανήλθε σε άνω των 12,000 επίπεδα τιμών, ελάχιστη η διόρθωσε σε ΜΥΤΙΛ, στο -2,2% η ΔΕΗ που τρικλίζει στο ταμπλό, συνεχίζει ανοδικά η ΓΡΙΒ που και μαζεμένο χαρτί είναι αλλά κυρίως υποστηριζόμενο, κολλημένη στα 4,8000 η ΛΑΜΔΑ, δοκιμάζουν τα 21,00 τα ΦΟΛΙ, μεγάλοι όγκοι και τζίροι στην ΚΥΠΡΟΥ (+4% στα 0,1300 ευρώ με 3 εκατ. και πλέον ευρώ τζίρο)…

ΤΑΜΠΛΟ(Ι): Σταθερός στα πέριξ των 8,5000 η χρυσή εφεδρεία για τον ΓΔ (ΟΤΕ), με τον ΟΠΑΠ να μην καταλαβαίνει και πολλά από ρευστοποιήσεις, μαζεύουν οι διορατικοί την φθηνή ΕΥΔΑΠ, άρχοντας ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ, πάλι κάτω ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ έστω και οριακά, αλλά η ουσία δεν αλλάζει (“φαγώνονται εκεί μέσα, να μην γράψουμε…σφάζονται…), ανεβάζει όγκους στο 13άρι ο ΟΛΠ, ησυχία συναλλακτικά σήμερα στην ΙΝΛΟΤ (τι,…χαρτί κι αυτό…), σημαντική άνοδος από την ΜΙΓ στο +9,8% στα 0,1340 ευρώ με σχεδόν 2,7 εκατ. τμχ να αλλάζουν χέρια)

ΤΑΜΠΛΟ(ΙΙ): Σταθεροποιούνται στα νέα υψηλά τους τα ΠΛΑΘ, πονηρές κινήσεις ενόψει και πάλι στην ΟΛΥΜΠ, δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του ο ΑΒΑΚΑΣ, ανεβάζει σιγά σιγά και μεθοδικά τον πήχη ο ΑΝΕΜΟΣ σε νέα υψηλά στα 0,8300 ευρώ, βουνό φαίνεται το 0,3300 για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, πέρα βρέχει στην ΙΝΚΑΤ (και γενικά σε όλο τον όμιλο…), πολύ δυνατή κίνηση από την Revoil στο +7,5% στα 0,3750 ευρώ με 45 χιλ. τμχ, στο -5,75% τα ΚΡΙΚΡΙ με 2 χιλ. τμχ (!), επάνοδος στον ΚΥΡΜ (+5,8% στα 3,1000 ευρώ αλλά με 500 τμχ, έκανε πράξη σήμερα η ΙΝΤΕΡΚΟ (…50 τμχ και -0,18%, είχε να ανοίξει στο ταμπλό από τις 30 Σεπτ.!!!)

Η ΑΞΙΑ των συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ (πακέτα 3,33 εκατ. ευρώ),με τις 4 ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ να απορροφούν τα 16,5 εκατ. ευρώ…

ΣΤΟ -0,31% στις 629,25 μονάδες ο ΓΔ και -1,36% ο ΔΤΡ στις 831,81 με τον 25άρη στο -0,75% στις 1703 μονάδες…

* ,