Στο ΠΙ και ΦΙ από και για τον κόσμο των αγορών και όχι μόνον…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ: H Eλλάδα είναι ο νικητής της φετινής τουριστικής σεζόν, σύμφωνα και με την Alltour, ενός από τα πέντε μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Γερμανίας με έδρα το Ντίσελντορφ.

“Η αύξηση των Γερμανών, οι οποίοι θα επιλέξουν την Ελλάδα, θα κινηθεί σε υψηλά διψήφια ποσοστά, ενώ η συνολική αύξηση του ποσοστού προς όλες τις χώρες υπολογίζεται σε 4,5%» είπε, σε συνέντευξη τύπου, ο Markus Daldrup, διευθυντής του πρακτορείου Alltour.

«Η Αίγυπτος και η Τυνησία επιστρέφουν στην προτίμηση των Γερμανών τουριστών, ενώ αντίθετα, οι κρατήσεις προς την Τουρκία συνεχίζουν να παρουσιάζουν κάθετη πτώση και φέτος σημειώνοντας μείωση περίπου 50%» πρόσθεσε ο κ. Daldrup. {Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ}

ΕΧΑΕ: Συσσώρευση ανάμεσα στο 514 και 532.

  • Κατοχύρωση του δεύτερου δίνει αγοραστικό σήμα.
  • Αντίστοιχα διάσπαση του 514 θα μπορούσε να δώσει κίνηση στο 5 ευρώ

………………

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μετά από δυο, και κάτι, χρόνια σύγκρουσης, διαπραγμάτευσης, ξανά διαπραγμάτευσης και επαναδιαπραγμάτευσης ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και με Μνημόνια. Ουάου.

Ανάπτυξη που θα μπορούσαμε να έχουμε από το 2013 ή και νωρίτερα αν το πολιτικό προσωπικό είχε συναίσθηση της κατάστασης, της πραγματικότητας και των συνθηκών. Αλλά δεν είχε. 

Οπότε χρειάστηκαν κάποια χρόνια “διαπραγμάτευσης” για να προσαρμοστούν οι ακλόνητες πεποιθήσεις ορισμένων καφενόβιων τύπων (που θεωρούσαν προδότες, γερμανοτσολιάδες όσους είχαν άλλη άποψη), με την πραγματικότητα.

Φωτογραφία του Yiannis Papadogiannis.
________________
  • Όχι πέτρες στον Βόλφγκανγκ! (Του Νώντα Χαλδούπη)

Ως οικονομικός συντάκτης γράφω πιο συχνά για τον Σόιμπλε από όσο παίζω με τα παιδιά μου. Και δεν έχω, συνήθως, κάτι καλό να γράψω για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Όμως, είναι μεγάλο λάθος να προσωποιείται το πρόβλημα και να πετροβολούμε τον Σόιμπλε, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι αρκεί να φύγει ο κακός από τη μέση για να λυθούν όλα τα προβλήματα της Ελλάδας ή της Ευρώπης.


Ο Σόιμπλε είναι μόνο ο εκφραστής των θέσεων του γερμανικού τραπεζικού και βιομηχανικού κατεστημένου, που αντιλαμβάνεται τη νομισματική ένωση της Ευρώπης σαν ιδανικό πεδίο εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών και σαν μια ένωση του μάρκου με ασθενέστερα νομίσματα, που επιτρέπει στην Γερμανία να εξάγει σε τρίτες χώρες πολύ περισσότερο από όσο θα κατάφερνε αν είχε ένα σκληρό μάρκο.


Ενώ αυτό το κατεστημένο θέλει όλα τα οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση, θέλει ταυτόχρονα να αποφύγει κάθε μορφή μεταβιβάσεων από τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές οικονομίες, είτε αυτές γίνονται μέσω διαγραφής χρεών, είτε μέσω έκδοσεις κοινών ομολόγων, είτε ακόμη και μέσω της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.


Αυτή την πολιτική που, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2008 αποδεικνύεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο την Ευρώπη, υπηρετεί ο Σόιμπλε. Ακόμη και αν αύριο εξαφανιζόταν από το πολιτικό προσκήνιο, κάποιος άλλος θα βρισκόταν να υπηρετήσει την ίδια πολιτική. 

  • Εκτός αν αντιληφθεί η Γερμανία ότι με την πολιτική της οδηγεί σε διάλυση την Ευρώπη, με κίνδυνο να διαλυθεί το πολιτικό οικοδόμημα, στο οποίο στηρίχθηκε η μεταπολεμική της ευημερία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει, αλλά, ως συνήθως, τέτοιες μεταστροφές απαιτούν περισσότερο χρόνο από όσο αφήνει η γρήγορη εξέλιξη των πολιτικών γεγονότων.

———-

.

ΚΙ ΑΥΤΟ του ιδίου… Αφιερωμένο στην ΓΕΝΟΠ

Μπορεί να συνυπάρξει η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου με την ανάπτυξη; Ή μήπως ισχύει το δόγμα Τραμπ (όσο πιο πολύ ρυπαίνεις, τόσο το καλύτερο για την οικονομία;).

Αυτό το γράφημα του “Bloomberg” για την Καλιφόρνια δίνει μια απάντηση: μείωση ρύπων 33% από το 2001, αύξηση ΑΕΠ 37%.

Φωτογραφία του Epameinondas Chaldoupis.

 

______________________

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Φωτογραφία της Ματινα Γιαγκα.