Στο Λονδίνο η έκθεση της Εριέττα Βορδώνη – Το καλοκαίρι στον καμβά της

Παρουσιάζει στο Λονδίνο ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής απο 25 Ιουνίου μέχρι τις αρχές του Ιουλίου.

Η διεθνώς καταξιωμένη καλλιτέχνις με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με αναγνωρίσιμο εικαστικό ιδίωμα, παρουσιάζει στο Λονδίνο ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Καλοκαίρι στην καρδιά μας».

Πρόκειται για την νέα δουλειά της διεθνούς πια καλλιτέχνιδος, που δανείζεται στοιχεία από την ελληνική και όχι μόνο ιστορία της τέχνης που αποκτά σάρκα και οστά, μέσα από μία έντονα αισθητική επεξεργασία που η ίδια υπερασπίζεται με πάθος. Μέσα από τα έργα της ο θεατής έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει στον χρόνο και να ταυτιστεί με την υπέροχη χρωματική γκάμα που αναδεικνύει το ένδοξο παρελθόν μας, χωρίς να αγνοήσει το παρόν και το μέλλον. Στην καλλιτεχνική δημιουργία της Εριέττας Βορδώνη, γινόμαστε κοινωνοί της χρωματικής και ιστορικής έντασης που περιβάλλει την ίδια. `Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καλλιτέχνις : «Όταν η αγάπη κατοικήσει μέσα μας, όταν έχουμε ιδανικά που τα υπερασπιζόμαστε με πάθος, τότε όλα μοιάζουν δυνατά. Τότε οι φοβίες και οι αναστολές υποχωρούν. Ο χώρος γύρω μας και μέσα μας διαστέλλεται, επαναπροσδιορίζεται, φωτίζεται. Το είναι μας ζεσταίνεται και το καλοκαίρι φωλιάζει για πάντα στην καρδιά μας».


Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζεται η έκθεση της γνωστής ζωγράφου και γλύπτριας Εριέττας Βορδώνη στην gallery Riflemaker στην καρδιά του Soho στο Λονδίνο στις 25 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του Ιουλίου.
Η καλλιτέχνης θα παρουσιάσει 25 έργα, λάδια σε διαφάνειες και μέταλλα καθώς και τέσσερα γλυπτά “totem”, από ξύλο. Η έκθεση δεν είναι αναδρομική αλλά νέα, πράγμα που αποδεικνύει το συνεχώς εξελισσόμενο ταλέντο που δεν επαναλαμβάνεται αλλά απλώς ανανεώνεται μέσα από μία ματιά που έχει γνώση και τεχνική, οπτική της αισθητικής άποψης της ιστορίας και βεβαίως βαθύ και γνήσιο συναίσθημα σε μία εποχή που στον χώρο των εικαστικών τεχνών, τείνει να εκλείψει.

Το προσωπικό της καλλιτεχνικό ιδίωμα βασίζεται στο πάντρεμα διαφορετικών υλικών και στην πρωτότυπη ανάμειξή τους. Η Εριέττα Βορδώνη πλάθει έναν καμβά από διαφορετικά υλικά σε διαφάνειες μέσα σε πλεξιγκλάς όπου το ένα αναδεικνύει το άλλο, το βοηθά να λάμψει και να αναγεννηθεί. Με αυτόν τον τρόπο πλάθει έναν ολόκληρο κόσμο από σχήματα, χρώματα και ιδέες, γεμάτο συμβολισμούς από στοιχεία που την ξαφνιάζουν, την μαγεύουν και που θέλει να τα προστατεύσει από το σαρωτικό πέρασμα του χρόνου. Αν η βαθύτερη ανάγκη ενός καλλιτέχνη είναι να αφήσει τα χνάρια του στη ζωή και να μοιραστεί με τους άλλους ανθρώπους συναισθήματα και εικόνες αυτό επιτυχγάνεται τέλεια από την Εριέττα Βορδώνη. Στα έργα της συναντάμε αποτυπώματα της πρώτης τέχνης του σπηλαίου του Λασκώ, μέχρι την πόζα της οδαλίσκης του Ingres με την χαρακτηριστική μπλε πεταλούδα να συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής.

Η σημερινή εποχή αποτελεί για την ίδια μία ευκαιρία να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία μας και να αναθεωρήσουμε τις χαμένες αξίες. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά : « Η κρίση μας φέρνει την κριτική. Είχαμε χτίσει έναν ολόκληρο κόσμο πάνω σε λάθος πρότυπα», υποστηρίζει συνεχίζοντας: « τα τελευταία χρόνια διαλύθηκαν οι αξίες και αυτό έφερε μία συνολική κατάρρευση με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να γυρίσουν εναντίον μας. Μόνο μέσα από μια ψυχική και διανοητική κάθαρση θα βρούμε τις ισορροπίες και την αρμονία με τον κόσμο γύρω μας, θα αυτοπροσδιοριστούμε και θα αναγεννηθούμε ξανά».


`Οταν οι αξίες αμφισβητούνται και η καλοσύνη μοιάζει να υποχωρεί μπροστά στην κρίση, είναι καιρός να αναρωτηθούμε τι δεν πάει καλά και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Η τέχνη είναι συχνά καταφύγιο και πηγή ιδεών. Στην περίπτωση της Εριέττας Βορδώνη είναι πυξίδα πολιτισμού μιας ανθρώπινης προσέγγισης της ζωής που όλο και περισσότερο χάνεται και ισοπεδώνεται στην πόλη μας.

Η Εριέττα Βορδώνη που τελείωσε με βραβείο την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole Nationale Superieure des Beux Arts της έχει παραχωρηθεί ateliet εφ΄όρου ζωής από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Το 1997 απέσπασε το μεγάλο βραβείο ζωγραφικής στο Salon de Montrouge στο Παρίσι. Έργα της βρίσκονται σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές όπως στο Queens museum της Νέας Υόρκης, στο Musee d’Art Moderne et Art Contemporain της Νίκαιας της Γαλλίας, στην Εθνική πινακοθήκη κτλ. Η γλυπτική σύνθεση ¨Κυνηγοί Ουρανών¨, με στοιχεία από την εποχή της Αναγέννησης, σηματοδοτεί την είσοδο της Φιλοθέης επί της λεωφόρου Κηφισίας.
INFO
Riflemaker gallery 79 Beak Street, London W1F 9SU, United Kingdom
tel: 0044 20 7439 0000