Στους 27 νεκρούς και 50 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 σοβαρά, έχει φτάσει ο θλιβερός απολογισμός

Στους 27 νεκρούς και 50 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 σοβαρά, έχει φτάσει ο θλιβερός απολογισμός του δυστυχήματος λόγω μετωπικής σύγκρουσης τρένων στη νότια Ιταλία το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων και της Πυροσβεστικής μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, στα συντρίμμια συνεχίζονται το πρωί της Τετάρτης, ενώ το σημείο επισκέφθηκε και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη οριστικός. Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Τράνι, κοντά στο Μπάρι, ξεκίνησε έρευνα κατά αγνώστων με την κατηγορία πολλαπλής ανθρωποκτονία εξ αμελείας και σιδηροδρομική τραγωδία.

Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι, φοιτητές και τουρίστες που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο του Μπάρι. Την Τρίτη οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό από τα συντρίμμια ένα επτάχρονο αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα «μαύρα κουτιά» των τρένων, εκ των οποίων το ένα έχει εντοπιστεί και ανακτηθεί, ενώ το άλλο μοιάζει να είναι κατεστραμμένο.

Μαρτυρίες που σοκάρουν

«Μία μαμά ήταν γαντζωμένη στην μικρή της κόρη. Κι οι δύο νεκρές». «Κάντε ησυχία. Πρέπει να ακούσουμε τις κραυγές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», φωνάζουν με μεγάφωνα οι άνδρες των συνεργείων.«Σηκώθηκα όρθιος και αντίκρισα την κόλαση», λέει ένας από τους διασωθέντες. «Πήγα ξυπόλητη κάτω από τα συντρίμμια. Έσκαψα ανάμεσα στις λαμαρίνες και κατάφερα να σώσω τον σύζυγό μου. Είδα ανθρώπους κομματιασμένους», ήταν η δραματική περιγραφή μίας γυναίκας

Ένας άνδρας με αγωνία περιμένει νεότερα για την κατάσταση του εγγονού του, ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα δύο τρένα . «Ο εγγονός μου επέστρεψε προ ημερών στην Ιταλία από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν ένα χρόνο για σπουδές. Ελπίζω να μου πουν ότι έχει σωθεί», είπε

«Πού είναι η κόρη μου; Σας παρακαλώ δείξτε την μου», ήταν τα γεμάτα γωνία λόγια μίας γυναίκας όταν έφτασε στο νοσοκομείο του Μπαρλέτα, αναζητώντας την κόρη της.

«Πήγα στο νοσοκομείο του Κοράτο, μετά σε εκείνο της Άντρια. Πείτε μου πού είναι και αν είναι καλά», φώναζε μια μητέρα.

Τα αίτια της σύγκρουσης των δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών που κινούνταν σε μονή γραμμή παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα. Οι ειδικοί πάντως μιλούν για βλάβη στο κεντρικό σύστημα ελέγχου, ενώ όπως έγινε γνωστό τα τρένα ταξίδευαν με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα.