Στουρνάρας: Στη Δικαιοσύνη το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής – Κανένα πρόβλημα με το Μαξίμου

Λίγο παραπάνω από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του κεντρικού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προσέλθει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Στουρνάρα συζητήθηκε η εμπλοκή που δημιουργήθηκε αφού η Τράπεζα της Ελλάδος απέρριψε την προτεινόμενη από την κυβέρνηση νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η συνάντηση αποφασίστηκε ύστερα από τηλεφωνική πρωτοβουλία του Γ. Στουρνάρα. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, και με αφορμή την έρευνα των εισαγγελικών Αρχών στην εταιρεία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη Αρχή και πρέπει να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της.

Το θέμα απασχολεί και τον διεθνή Τύπο, με τους Financial Times να αναφέρουν σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα», ότι «κάποιοι βλέπουν εκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων σχετικά με τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη», ενώ στην εφημερίδα φιλοξενείται και δήλωση δικαστικού, ο οποίος κάνει λόγο για παρεμβάσεις.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η έφοδος εισαγγελέων Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα στη Κηφισιά. Σε δήλωσή της, η κυρία Λίνα Νικολοπούλου απέδωσε την έρευνα σε πολιτικές σκοπιμότητες. «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία» τόνισε σε ανακοίνωσή της για την έφοδο των Εισαγγελέων Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να προωθήσει στην Δικαιοσύνη το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ και του SSM για την Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και αν ζητηθεί αναμένεται να προωθηθεί και στη Βουλή των Ελλήνων για διερεύνηση.

«Οι έρευνες αφορούν μια χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ διαφημιστική εκστρατεία για ένα ελληνικό κρατικό οργανισμό στον οποίο η Mindwork Business Solutions, μια εταιρεία συμβούλων που ανήκει στην Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη, συμμετείχε ως υπεργολάβος» επισημαίνεται χαρακτηριστικό στο δημοσίευμα των Financial Times.

Αφού γίνεται αναφορά στην κατάσχεση εγγράφων και ηλεκτρονικού υλικού στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση της κυρίας Νικολοπούλου, όπου αναφέρεται ότι «ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, ο οποίος δέχεται επίθεση, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς».

Η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα έκανε γνωστό ότι ειδοποιήθηκε για το θέμα το πρωί της Πέμπτης από την καθαρίστρια των γραφείων. «Μου είπε ότι ήταν εκεί ένας εισαγγελέας και μισή ντουζίνα αστυνομικοί», είπε.

«Για πολλούς στην Αθήνα, η έφοδος στην Mindwork δείχνει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας δικαστικούς με συμπάθεια προς το κόμμα», σχολιάζει το δημοσίευμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το αυταρχικό πρόσωπό του» σχολιάζει από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.

Ανώτερος δικαστικός στην Αθήνα μιλώντας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, επεσήμανε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα με την ύπαρξη πολιτικών και δικαστικών που συνωμοτούν σε ευαίσθητες υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με δημόσια πρόσωπα.

«Δεν υπάρχει αποτελεσματικός διαχωρισμός εξουσιών στην Ελλάδα. Ο,τι κι αν έχει ειπωθεί για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται κάτω από την επιρροή πολιτικών και μερικές φορές υπό τον άμεσο έλεγχό τους».

Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος τόνισε ότι όλοι πρέπει να σέβονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση διέταξε την έρευνα, λέγοντας: «Ο καθένας πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος».

Πάντως οι FT επισημαίνουν ότι ο κ. Στουρνάρας κατά το παρελθόν έχει γίνει στόχος της αριστερής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να τον αντικαταστήσει αμέσως αφού ήρθε στην εξουσία.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά και στα όσα συνέβησαν τον περασμένο χρόνο αλλά και τα όσα είχαν ακουστεί περί σύλληψης του Γιάννη Στουρνάρα και κατάληψης του Νομισματοκοπείου όπου θα τυπωνόταν χρήματα, αλλά και στο γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ έχει απορρίψει τις προτάσεις για την αλλαγή ηγεσίας στην Attica Bank.