Στον αέρα και η δίκη του Μαντέλη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens!

Σε αναβολή αορίστως οδηγείται η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ακόμα μία υπόθεση που συνδέεται με το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων” της Siemens, λόγω θανάτου του προέδρου του δικαστηρίου Αγγελή Τριαντόπουλου. Η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη και ακόμα τεσσάρων κατηγορουμένων για υπόθεση δωροδοκίας από την μητρική γερμανική εταιρία είχε αρχίσει στις 11 Νοεμβρίου του 2013 και εδώ και πολλούς μήνες είχε προχωρήσει στο στάδιο των απολογιών.

Ωστόσο η διεξαγωγή της γινόταν μετ’ εμποδίων λόγω της αποχής των δικηγόρων αλλά και -κυρίως – εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε ο 58χρονος πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων,γεγονός που είχε οδηγήσει σε διακοπή την διαδικασία Λόγω ασθένειας του για τις 19 Σεπτεμβρίου. Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στον αέρα καθώς αν και η εκδίκαση αναμενόταν να διαρκέσει καιρό δεν υπήρξε πρόβλεψη να έχουν κληρωθεί αναπληρωματικά μέλη στην σύνθεση του δικαστηρίου.

Έτσι το δικαστήριο αναγκαστικά θα αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης η οποία πλέον θα αναμένει νέο προσδιορισμό δικασίμου.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών λογοδοτεί με άλλους τέσσερις κατηγορουμένους για το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ που είχε λάβει σε δύο δόσεις από την μητρική ΖΗΜΕΝΣ, ποσό που ο ίδιος απολογούμενος υποστηρίζει πως αποτελούσε χορηγία της ΖΗΜΕΝΣ για την προεκλογική του εκστρατεία.

Η δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού αποτελεί τμήμα αυτής που αφορά την επίμαχη σύμβαση που υπεγράφη επί υπουργίας του το 1997, μεταξύ ΟΤΕ και ΖΗΜΕΝΣ , υπόθεση που μόλις χθες αναβλήθηκε αορίστως λόγω άκυρης επίδοσης των κλήσεων και του βουλεύματος στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, οι οποίοι τα παρέλαβαν χωρίς επίσημη μετάφραση την μητρική τους γλώσσα.

Η “υπόθεση Μαντέλη” αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων-230 χιλιάδες ευρώ- που έλαβε ο πρώην υπουργός από την γερμανική εταιρία , το 1998 και το 2000 , σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS ,χρήματα τα οποία κατά την δικογραφία αποτελούσαν “δώρο” της ΖΗΜΕΝΣ για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με την σύμβαση 8002 το 1997.

Στο εδώλιο πλην του κ. Μαντέλη κάθονται ο επιχειρηματίας , κουμπάρος του πρώην υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης, η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, το άλλοτε στέλεχος της ελληνικής ΖΗΜΕΝΣ Ηλίας Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του βασικού κατηγορουμένου, Αριστείδης Μαντάς. Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.