Στη Νότια Αφρική στρέφει τώρα την προσοχή του ο Τιτάνας (Του Νίκου Χρυσικόπουλου)

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Την διαδικασία πώλησης της PPC Group Ltd., μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στη Νότιο Αφρική, παρακολουθεί ο όμιλος Τιτάν.

H PPC Group Ltd. που ιδρύθηκε το 1892, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στη Ν. Αφρική, με ετήσια παραγωγή 11,5 τόνων τσιμέντου και παράγωγων προϊόντων ετησίων. Διαθέτει 11 μονάδες στη Ν. Αφρική, τη Μποτσουάνα, το Κονγκό, την Αιθιοπία, τη Ρουάντα και τη Ζιμπάμπουε. Το 70% των ετήσιων εσόδων της, ωστόσο, προέρχεται από τη Ν. Αφρική.

Η υποτίμηση και συνεχής διολίσθηση του ράντ έναντι του δολαρίου, η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Νοτίου Αφρικής στην κατηγορία “junk” από την S&P και εν γένει η οικονομική κρίση στη χώρα, έχουν επιδράσει αρνητικά στην πορεία της PPC Group. Παρά τα πρόσφατα σημάδια μικρής βελτίωσης της νοτιοαφρικανικής οικονομίας, η PPC συνεχίζεται να βαρύνεται από υψηλές υποχρεώσεις και αντιμετωπίζει ζητήματα μειωμένων χρηματοροών. Στην οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2017, παρά την αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 5% καταγράφηκε υποχώρηση κατά 13% των EBITDA, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού αυξήθηκε κατά 30%.

Για την PPC Group υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από την Fairfax Africa, με στόχο την εξαγορά μέρους του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω ενός consortium που θα μετάσχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της έτερης μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, της AfriSam, με την οποία σκοπεύει να συγχωνεύσει τη PPC, εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή. Προ της εμπλοκής της Fairfax, υπήρξε προσπάθεια υλοποίησης ενός deal απευθείας μεταξύ PPC και AfriSam, χωρίς όμως επιτυχία.

Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε το ενδιαφέρον των διεθνών μεγάλων “παικτών” της τσιμεντοβιομηχανίας, μεταξύ των οποίων της Lafarge Holcim, της Heidelberg Cement AG και, σύμφωνα με πληροφορίες, του Τιτάνα. Από την πλευρά του Τιτάνα δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση προς το Capital.gr σχετικά με το θέμα.

Ο ελληνικός όμιλος, με εξαίρεση τη σημαντική και πολυετή δραστηριότητα στην Αίγυπτο, δεν διαθέτει παρουσία σε άλλη χώρα της αφρικάνικής ήπειρο, βρίσκεται, ωστόσο, εδώ και καιρό σε πορεία γεωγραφικής διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων του. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε πέρυσι στην είσοδό του στην αγορά της Βραζιλίας μέσω της εξαγοράς (σε συνεργασία με το Dias Branco Group) της Cimento Apodi. Η επένδυση του Τιτάνα ανήλθε σε 99,1 εκατ.ευρώ.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τη PPC εμφανίζεται να περιλαμβάνεται επίσης η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της αφρικανικής ηπείρου, Dangote Cement (DangCem), που ανήκει στον Νιγηριανό δισεκατομμυριούχο Aliko Dangote (#105 στη λίστα του Forbes για το 2017).

Στην ετήσια οικονομική κατάσταση της PPC Group Ltd. υπάρχει αναφορά στην πρόταση που υπέβαλλε η Fairfax Africa. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως PPC και AfriSam πραγματοποιούν due diligence στο πλαίσιο της προτεινόμενης συγχώνευσης, χωρίς να υπάρχει οριστική κατάληξη ή δέσμευση για την ολοκλήρωσή της συναλλαγής. Μεγαλύτερος μέτοχος της PPC Group είναι η PIC Ltd (η κρατική εταιρεία συμμετοχών) και επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων της Lazard, Old Mutual Investment Group, Prudential κ.α.

Το διοικητικό συμβούλιο της PPC έχει ενημερώσει ότι θα αξιολογήσει τις όποιες ανταγωνιστικές προτάσεις υπάρξουν, τις οποίες και θα παρουσιάσει τους μετόχους έως τις αρχές Οκτωβρίου.

[email protected]