Στα όρια της κατάθλιψης κινείται η Ελληνική Αγορά τις τελευταίες εβδομάδες

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στα όρια της κατάθλιψης κινείται η Ελληνική Αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, κατά την Δήμητρα Βασιλακοπούλου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι φανερά μειωμένο, όπως αντανακλάται από τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών του Χ.Α. Παρόμοιο σκηνικό και στην Αγορά Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων, Ελλήνων Εκδοτών, με τις αποδόσεις να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και να κρατούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο το “θέατρο του Ελληνικού παραλόγου” βρίσκεται στην κορυφαία του σκηνή και οι θεατές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Ανταλλαγές αιχμηρών δηλώσεων μεταξύ Εταίρων και Ελλήνων και διάφορα σενάρια από πρόωρες εκλογές και δημοψηφίσματα, μέχρι και στάση πληρωμών έχουν “στεγνώσει” την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ας προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τις επόμενες μέρες θεωρώντας δεδομένη την ύπαρξη της λογικής.
Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί Ελληνικού Εδάφους και θα αποτιμήσουν την δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας. Η θετική αυτή εξέλιξη μπορεί να δώσει περιθώρια κινήσεων στην ΕΚΤ, να χαλαρώσει, σε πρώτη φάση, τους όρους χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών, αυξάνοντας το ποσό του ΕLA επαρκώς και σε δεύτερη φάση κάνοντας και πάλι αποδεκτά στους κόλπους της τα Ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρα.

Το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς ακόμα και σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκανε τα “στραβά μάτια” στην συμμετοχή της σε έμμεση εσωτερική Κρατική χρηματοδότηση, θα έπρεπε παράλληλα να εγκρίνει και την αύξηση της έκθεσης των Ελληνικών Τραπεζών σε Κρατικό χρέος, δεδομένου της απουσίας διεθνών επενδυτών.

Σε επίπεδο αποτιμήσεων οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να υποφέρουν και από τα πρώτα αποτελέσματα η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο επιδεινώνονται.

Η Αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου πιέζοντας περεταίρω τις τιμές των μετοχών τους στο Χ.Α., διευρύνοντας τις απώλειες του κλάδου από την αρχή του έτους.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Χώρα μας, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές της εβδομάδας, οδηγώντας την καμπύλη αποδόσεων Κρατικού χρέους της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά και το κόστος δανεισμού αρκετών Χωρών σε αρνητικό πρόσημο για διάρκεια έως και τα 5 έτη (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία).

“Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του ομολόγου ετήσιας διάρκειας της Πορτογαλίας είναι αρνητική, την ίδια στιγμή πού η απόδοση των Ελληνικών εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ανήλθε στην τελευταία έκδοση στο 2,97%, ενδεικτικό της διαφοροποίησης της εγχώριας πραγματικότητας ακόμα και με τους πιο ‘αδύναμους’ της Ευρωζώνης” επισημαίνει η διευθύντρια επενδύσεων της Attica Wealth Management.

 

* ,