Στα μέσα του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή του IGB, όπως ενημέρωσε η κοινοπραξία το Σταθάκη και την Πέτκοβα

Ο IGB θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα μέσα του 2018 με ολοκλήρωση στις αρχές του 2020, όπως ενημέρωσε η κοινοπραξία τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σήμερα σε σχετική συνάντηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, και της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πετκόβα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο κρατών στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στη μεταφορά φυσικού αερίου.

Σχετικά με τον Ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό (IGB), οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του έργου από τους διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας ICGB (η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του IGB), κα. Θεοντόρα Γκεοργκίεβα και κ. Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν:

·         η πρόοδος των εργασιών είναι ομαλή και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων

·         η φάση της κατασκευής θα ξεκινήσει στα μέσα του 2018 και η λειτουργία θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του 2020

·         σε ώριμό στάδιο βρίσκεται η έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την έναρξη των εργασιών

·         σε μεγάλο βαθμό έχουν καλυφθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έργου

·         εκκρεμούν ρυθμιστικές λεπτομέρειες για τη λήψη οριστικής απόφασης εξαίρεσης (TPA)

Οι Υπουργοί δεσμεύτηκαν να παρακολουθούν στενά την πρόοδο του έργου, λαμβάνοντας τακτικά σχετική ενημέρωση από την ομάδα διοίκησης της εταιρείας.

Εκτενής αναφορά έγινε, επίσης, στο έργο κατασκευής πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Σταθάκης ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του έργου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, η οποία πλέον αναδεικνύεται σε κεντρικό κόμβο των διηπειρωτικών αγωγών μεταφοράς αερίου. Η βουλγαρική πλευρά εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο έργο, προωθώντας περαιτέρω τη συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας.

Η συνάντηση κρίθηκε και από τις δύο πλευρές ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της εποικοδομητικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας. Συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση στη Σόφια, στις 10-11 Ιουλίου.