Σταθεροποιητικά πάνω από τις 1.220 μονάδες – τα funds στην Αθήνα

Με στήριξη από μη τραπεζικά blue chips η Αθήνα διατηρεί τα επίπεδα των 1.220 – 1.225 μονάδων με τον τζίρο σε αρκετά υψηλά επίπεδα αφού ήδη έχει φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Tα funds έχουν αφήσει κάποια «υπόλοιπα» από την χθεσινή εφόρμηση. Αυτό φαίνεται από την συμπεριφορά τους σε ορισμένες μετοχές καθώς πηγαίνουν στους πωλητές και αποκτούν τελικά τις μετοχές που θέλουν πληρώνοντας κάτι παραπάνω.

Σε ότι αφορά, πάντως, τις μετοχές οι κινήσεις είναι επιλεκτικές και περιορισμένες αφού το μεγαλύτερο μέρος των αγορών πραγματοποιήθηκε χθες. Όπως ανέφεραν χρηματιστές – οι οποίοι συναλλάσσονται με ξένους- η χθεσινή άνοδος ήταν ένας συνδυασμός πολλών παραμέτρων.

Ειδικότερα, έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι μερικά funds ήταν underweight ( υποεπενδεδυμένα ) στις ελληνικές μετοχές. Χθες λοιπόν έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους, ωστόσο ρόλο έχουν και οι απόδόσεις των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών ( Πολωνία, Τουρκία ). Στην γειτονική χώρα σημειώθηκε μεγάλη πτώση 300 μονάδων σχεδόν και θεωρείται ότι έγιναν κάποιες εισροές προς όφελος της ελληνικής αγοράς. Σημαντική παράμετρος είναι και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων. Αν σταματήσουν τα tappering τότε ενδέχεται να σημειωθούν και νέες εισροές στην Αθήνα – για τον λόγο ότι, οι ξένοι θα ψάχνουν μια αγορά με αποδόσεις και σταθερό νόμισμα. Η χθεσινή άνοδος είναι μάλλον προεόρτια μιας μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης, εφόσον βεβαίως σημειωθεί και μια πρόοδος στην ελληνική αγορά.

Στο ταμπλό

Πιέσεις 5,9% στην Alpha Bank – μια ημέρα πριν ξεκινήσουν οπι εντολές για την εξάσκηση των warrants. Απώλειες 3,4% για την Εθνική στα 4,42 ευρώ ενώ και η Πειραιώς χάνει 2,4% στα 1,61 ευρώ.

Στήριξη από Folli που κερδίζει 3,6% στα 24,45 ευρώ και Jumbo στο +2,75% και τα 11,96 ευρώ.

Στα 11,2 ευρώ η ΔΕΗ με άνοδο 0,8%. Κέρδη 1,60% για τον ΟΤΕ στα 9,60. Κέρδη 0,48% για την Μετκα στα 12,66 ευρώ – μετοχή στην οποία οι πωλητές περιορίζονται.

Κέρδη 2,8% για τον ΟΠΑΠ που κινείται υψηλότερα των 10 ευρώ. Στα 6,29 ευρώ ο Μυτιληναίος και 3,39 η Ελλάκτωρ.

Με άνοδο 10% η Αιολική Επενδύσεων, η οποία ανακοίνωση την αναστολή της διαδικασίας της διασυνοριακής συγχώνευσης με την γαλλική Global Investment Services S.A και την επανεξέταση της προοπτικής συγχώνευσης των δυο εταιρειών σε μεταγενέστερο χρόνο με νεώτερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.