ΣτΕ: Η αύξηση στις συντάξεις θα γίνει σταδιακά

Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους -κύρια και επικουρική- ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Σχολιάζοντας την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε πως η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ο κ. Ρωμανιάς, σημείωσε πως εντός του Ιουλίου θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε, δε, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, που έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
  • Μητρόπουλος: Η απόφαση καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
  • Ως τη «συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Μητρόπουλος, την απόφαση του ΣτΕ, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
  • Ερμηνεύοντας τη δικαστική απόφαση, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις: όλες οι συντάξεις, κύριες και επκουρικές, θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών, εφεξής δεν μπορεί να συντελεστεί καμία περικοπή επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων και καταργεί ουσιαστικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
  • Η δικαστική απόφαση, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί την θεωρεί ως μηχανισμό μείωσης συντάξεις και πως εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να την εφαρμόσει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις.

Οι αυξήσεις ανά κλιμάκιο σύνταξης (άθροισμα κύριας & επικουρικής) θα έχουν ως εξής:

  • Από 1.000 έως 1.500 ευρώ: 5%
  • Από 1.500 έως 2.000 ευρώ: 10%
  • Από 2.000 και πάνω: 15%.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν, χθες, πως «όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν, τηρουμένων των δημοσιονομικών και ταμειακών αντοχών».