Σοκ στην Ιταλία: Προς παραίτηση ο Ναπολιτάνο

Σοκ στην Ιταλία: Προς παραίτηση ο Ναπολιτάνο

 

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί σύντομα, φέρνοντας τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι αντιμέτωπο με τη δυσκολότερη πολιτική πρόκληση αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από 10 μήνες.

Ο Ρέντσι πρέπει τώρα να προτείνει έναν αποδεκτό υποψήφιο μέσω της περίπλοκης διαδικασίας της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας στην Ιταλία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά του να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, όπως έχει υποσχεθεί.

“Σύντομα θα αποσυρθώ, θα παραιτηθώ όπως μου επιτρέπει το Σύνταγμα”, δήλωσε ο 89χρονος Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού τηλεοπτικού διαγγέλματος του προέδρου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ επισήμανε ότι η ηλικία του τον δυσκολεύει όλο και περισσότερο να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αν και δεν ξεκαθάρισε πότε ακριβώς θα παραιτηθεί, αναμένεται ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του τον Ιανουάριο, αφού η Ιταλία ολοκληρώσει την περίοδο άσκησης της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.