Σκουρλέτης: Κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ

07.08.2016 16:40

Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τονίζει πως “Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης” εξηγώντας ότι “Το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί”.

Μάλιστα αφήνει αιχμές κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι “αυτό το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί – και αυτό γεννά ερωτήματα”.

Σχετικά με την τροπολογία που μείωσε τα τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου, και τις διαρροές που κάνουν λόγο για σκέψεις αποχώρησης των Αζέρων της SOCAR από το έργο, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθαρίζει ότι “ο αγωγός TAP υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και όλα δείχνουν πως το ελληνικό κομμάτι του αγωγού θα είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί. Τονίζει δε, ότι “όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εναπόκειται στους Αζέρους να αποφασίσουν τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν”.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκουρλέτης, “με την τροπολογία δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, απλώς μετά την προτροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτρέψαμε την αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου κατά 68%, προστατεύοντας την εγχώρια παραγωγή και τα νοικοκυριά”. Όπως είπε, “αν ο διαγωνισμός ναυαγήσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού”.

Σε ερώτηση για το αν η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό South Stream, ο ΥΠΕΝ τονίζει ότι “η κατασκευή του δεν αντίκειται στις ευρωπαϊκές στρατηγικές, ούτε λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αλλά έργα”, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “είμαστε θετικοί στην προοπτική κατασκευής του”.

Χαρακτήρισε ως “πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση την υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο ΑΔΜΗΕ”, καθώς, όπως λέει, “κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα (51%) των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη στρατηγική συνεργασία άλλου αντίστοιχου διαχειριστή δικτύων κατά 24%”, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για “ένα μοντέλο που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς”.

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι “πρέπει να κλείσει στην ώρα της, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος μας”, προσθέτοντας ωστόσο ότι, “αυτό δεν εξαρτάται πάντα από εμάς”.

“Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων”, όπως λέει, ενώ όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “και μόνο η σκέψη για απελευθέρωσή τους συνιστά σχιζοφρένεια σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας”.

Απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως σχήμα οξύμωρο μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Τέλος, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σκουρλέτης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έναν “ανοικτό διάλογο που πρέπει να ανοίξει, με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων”, εικάζοντας ταυτόχρονα ότι “στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας να είχε σημασία ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα”.

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014