«Σκάβει» ήδη την Κυβέρνηση στο εξωτερικό ο Βαρουφάκης: «Το νέο πρόγραμμα διάσωσης έχει αποτύχει ήδη»

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες για το τρίτο πακέτο διάσωσης και τους όρους υπό τους οποίους θα παρασχεθεί αυτό στην Ελλάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις «θα αποτύχουν».

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο πρώην υπουργός οικονομικών είπε ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε ένα πρόγραμμα που θα «γραφτεί στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή μακροοικονομικής διαχείρισης που συντελέστηκε ποτέ».

Μετά από την έγκριση από τη γερμανική βουλή την Παρασκευή της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, που μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 86 δισ. ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός κατά τη συνέντευξή του: «Αυτό το πρόγραμμα θα απογοητεύσει οποιονδήποτε αναλάβει την εφαρμογή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο θα φανούν οι αδυναμίες του προγράμματος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Το πρόγραμμα έχει ήδη αποτύχει».

Αναφορικά με την παραίτησή του και τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι, αν και ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει στο πρόγραμμα, όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος, ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπογράψει.

«Μας δόθηκε η εξής επιλογή: εκτέλεση ή συνθηκολόγηση. Και εκείνος αποφάσισε ότι η συνθηκολόγηση ήταν η καλύτερη στρατηγική», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κατανοεί απολύτως τη θέση του Αλέξη Τσίπρα.