Σημαντική αύξηση μεταναστών για το 2014 στην Μ.Βρεατανία

Ο αριθμός των μεταναστών στη Βρετανία ανήλθε σε 318.000 το 2014 το υψηλότερο επίπεδο μετά το 2005 όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα πολιτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μειώσει τον αριθμό αυτόν σε λιγότερους από 100.000 ετησίως.

Τα στοιχεία αυτά δίνονται στη δημοσιότητα καθώς ο Κάμερον ετοιμάζεται να παρουσιάσει, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Σύμπραξη της ΕΕ, μία σειρά από νέους νόμους που στοχεύουν να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να μεταβούν στη Βρετανία στο πλαίσιο της έναρξης για την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμών της χώρας με το μπλοκ.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο προτού μεταβεί στη Λετονία για την αυριανή σύνοδο, ο Κάμερον, ο οποίος στις 7 Μαϊου εξελέγη ανέλπιστα με αυτοδυναμία, θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες ενός νέου νόμου που θα καθιστά την παράνομη εργασία στη Βρετανία ποινικό αδίκημα.

Όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, ενώ το περιεχόμενο της ομιλίας θα είναι ουσιαστικά βρετανοκεντρικό, η χρονική συγκυρία της ομιλίας του Κάμερον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιον το μεταναστευτικό ζήτημα.

“Ισχυρή χώρα δεν είναι εκείνη που ανεβάζει τη γέφυρα είναι εκείνη που ελέγχει τη μετανάστευση”, θα πει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, 318.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία το 2014 από 209.000 που ήταν ο αριθμός αυτός το 2013.

Η Υπηρεσία χαρακτήρισε την αύξηση αυτή “στατιστικά σημαντική”, σχολιάζοντας ότι είναι κατά τι μικρότερη από την προηγούμενη κορύφωση των 320.000 το 2005.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων των αλλαγών για το πόσο εύκολη θα είναι η πρόσβαση για τους μετανάστες στο σύστημα πρόνοιας της χώρας προτού προχωρήσει, μέχρι το τέλος του 2017, σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ.

Η οικονομία της Βρετανίας, που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, την καθιστά όλο και πιο ελκυστικό προορισμό για τους αναζητούντες εργασία.