Σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του ΧΑ ετοιμάζει η διοίκηση του – Ποιες εισηγμένες ευνοούνται

___________

  • Σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του ΧΑ ετοιμάζει η διοίκηση του 

Κάτι τέτοιο άλλωστε φάνηκε, όταν στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και προς έκπληξη πολλών παραγόντων της αγοράς δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Μάλιστα όσοι παρακολουθούν από κοντά τις δημοσιεύσεις των εταιρειών σημείωναν ήδη από τη δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων πως έπρεπε από την προηγούμενη αναθεώρηση να υπάρξουν αλλαγές, αλλά δεν έγιναν.

  • Σύμφωνα με πηγές από το ΧΑ ο κανονισμός γίνεται πιο «ελαστικός» και δίνεται η δυνατότητα στον εκδότη να λάβει μέτρα που σταδιακά θα βελτιώσουν την κατάσταση, έστω και αν αυτά δεν είναι για ΑΜΚ.

Επιπλέον, στην κατηγορία «προς διαγραφή» διαφαίνεται πως η αλλαγή που ετοιμάζεται στον κανονισμό θα είναι δραστική, καθώς δεν θα διαγράφονται εταιρείες που έχουν τζίρο κάτω από 2 εκατ. ευρώ και εξετάζεται η αλλαγή της κατηγορίας όπου δεν θα υπάρχει πλέον η διαγραφή.

  • Έτσι εταιρείες όπως η Τρία Άλφα που θα έπρεπε βάσει του κανονισμού που ισχύει σήμερα να είχαν ήδη διαγραφεί, δεν θα διαγραφούν. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και για όσες έχουν χαμηλή διασπορά και παράλληλα περιορισμένο αριθμό μετόχων.
  • Κανονικά, με όσα ισχύουν σήμερα θα εισέρχονταν στην προς διαγραφή κατηγορία και το ΧΑ θα παρείχε ένα χρονικό διάστημα να βελτιώσουν τη διασπορά.
  • Αν παρερχόταν ο χρόνος χωρίς βελτίωση θα τις διέγραφε, αλλά τώρα με τις αλλαγές που ετοιμάζονται δεν θα διαγράφονται.
  • Σήμερα στην κατηγορία «προς διαγραφή» περιλαμβάνονται οι εταιρείες: COMPUCON, ΒΙΟΤΕΡ, ΛΑΝΑΚΑΜ, ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ, ΜΑΡΑΚ, ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ…

Βασίλης Παπαθεοδώρου

* ,