Σε χαμηλή πτήση (-6,8%) κινήθηκαν οι μετοχές την εβδομάδα που τελείωσε

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – το εβδομαδιαίο σχόλιο του για την αγορά του Χ.Α. και όχι μόνον…
Σε χαμηλή πτήση (-6,8%) κινήθηκαν οι μετοχές την εβδομάδα που τελείωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή. Από την αρχή της χρονιάς φαίνεται ότι οι ελληνικές μετοχές θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία καθώς οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο στο εξωτερικό ή τις ανακοινώσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό που έχει αλλάξει από πέρυσι είναι η ένταση της μεταβλητότητας καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει η τυπική συνεδρίαση σταθεροποίησης.
Η νευρικότητα είναι έκδηλη, οι διακυμάνσεις κινούνται σε μεγάλο βάθος τιμών και ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εξάντληση των συναλλακτικών όγκων. Είναι ακόμα ενδεικτικό ότι σε δεικτοβαρείς εταιρίες που βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Frigoglass, Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΙG) η προσφορά τίτλων δεν παρουσιάζει κάποια κόπωση ενώ η πίεση σταδιακά βγαίνει και σε μετοχές που μέχρι πρότινος είχαν διαφοροποιηθεί αισθητά από την υπόλοιπη αγορά (Jumbo, Aegean, FF Group).
 
Οι διακυμάνσεις τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις ανησυχίες που αφορούν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αφενός το σχήμα που θα κυβερνήσει μετά τις 25 Ιανουαρίου αφετέρου το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας.
Καθημερινά δε υπάρχει σταθερή ροή αναλύσεων από το σύνολο των επενδυτικών οίκων που παρακολουθεί την ελληνική αγορά ενσωματώνοντας και αναλύοντας κάθε νέα πληροφορία ή δημοσκοπική τάση. Αν και οι συγκλίνουσες απόψεις κάνουν λόγο για συγκυβέρνηση δύο ή τριών κομμάτων η χρονική απόσταση από την ημερομηνία των εκλογών αφήνει ακόμα ανοικτά πολλά ενδεχόμενα που αφορούν τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν αλλά και την στρατηγική εκλογή του τρίτου κόμματος.
 
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε σχετικά εύκολα τις 800 μονάδες και η «αναπήδηση» από την περιοχή των 750 μονάδων έχει τον χαρακτήρα της τεχνικής διόρθωσης. Αν και η αγορά δεν εισήλθε σε έντονα υποτιμητικές ζώνες στους ταλαντωτές η γρήγορη υποχώρηση των τιμών από την αρχή του έτους (-7,8%) έδωσε λόγους αντίδρασης χωρίς να αλλάζει επί του παρόντος την κυρίαρχη πτωτική τάση.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 870 μονάδες ή να αναλώσει ικανό χρόνο στα επίπεδα των 800 μονάδων ώστε οι βραχυχρόνιοι κινητοί μέσοι να προσεγγισθούν παθητικά. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πρόσφατη διαγραμματική εικόνα οι 800 μονάδες μάλλον τείνουν να αποτελέσουν το πέρας της ανοδικής διόρθωσης από τις 757 μονάδες σενάριο το οποίο ενισχύεται και από τα επιμέρους διαγράμματα που συνθέτουν την συνολική εικόνα.

 

Το φτωχό σχετικά ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας περιλαμβάνει κυρίως εταιρικές πράξεις και δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προσωρινό μέρισμα 23 λεπτών ανά μετοχή ενώ την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα διεξαγάγει δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων αρχικού ύψους 625 εκατ. ευρώ με την απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας να διαμορφώνεται στο 1,9%. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιανουαρίου λήγουν τα συμβόλαια επί του δείκτη FTSE-25 για τον Ιανουάριο.

 

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – το εβδομαδιαίο σχόλιο του για την αγορά του Χ.Α. και όχι μόνον…

Print Friendly, PDF & Email
* ,