Σε πανικό η Ρωσία: Αύξησε στο 17% τα επιτόκια

Εν μετρία συγχύσει τελεί η Ρωσία η κεντρική τράπεζα της οποίας αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου την αύξηση των επιτοκίων στο 17% από 10,5% νωρίτερα, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. 

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων έχει άμεση ισχύ, από σήμερα Τρίτη και συνιστά κίνηση υψηλού ρίσκου. Η Ρωσία δίνει μάχη για την αναχαίτιση του πληθωρισμού και της προσπάθειας ανάσχεσης της υποχώρησης του ρουβλιού, λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Σε αυτή τη φάση η Ρωσία μπορεί να προσφέρει υψηλές επιδόσεις σε καταθέσεις, αλλά η ανάπτυξη της χώρας δυναμιτίζεται, όπως και η κατανάλωση, ενώ σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται στο Χρηματιστήριο, επισημαίνουν αναλυτές.

Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο στο 10,5% από 9,5%, χωρίς ωστόσο να έχει αυτό αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα η αξία του οποίου βρισκεται στα… τάρταρα.

Ωστόσο, η αντίδραση στο ρούβλι μετά την αύξηση των επιτοκιων στο 17% ήταν άμεση. Στον απόηχο της απόφασης το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε έως και τα 65 ρούβλια έναντι του δολαρίου για να περιορίσει σήμερα την ανοδική τάση στα 61.1793

sofokleousin.gr