Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σύμη, μετά την καιταιγίδα

______________

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί πλέον η Σύμη, μετά το πέρασμα της ισχυρής καταιγίδας που έπληξε μόνο το νησί και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, διακόπτοντας και την ηλεκτροδότηση.

Για τρεις ολόκληρες ώρες η βροχή έπεφτε ασταμάτητα δημιουργώντας χείμαρρους οι οποίοι παρέσερναν τα πάντα στο διάβα τους. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέχρι τη θάλασσα ενώ υπήρξαν και μεγάλες καταστροφές.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.
Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού, αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί και στους άλλους οικισμούς.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση υποδομών και κυρίως του σταθμού της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Μέχρι τώρα δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.
Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στο νησί μεταβαίνει εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).
Σε ετοιμότητα είναι μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί επίσης οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης καθώς και πολλά καταστήματα και σπίτια τα οποία έχουν πλημμυρίσει.