«Σβήστε τον προτζέκτορα» – Σοκάρει το γυμνό

«Σβήστε τον προτζέκτορα! Ενοχλεί το μόριο». Η επιτακτική φωνή του αστυνομικού που, πριν λίγα βράδια απαιτούσε από την παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να διακοπεί η δημόσια βιντεοπροβολή γυμνών σωμάτων του Κρις Βέρντονκ στην πλατεία Κλαυθμώνος, πέτυχε πράγματι το σβήσιμο του προτζέκτορα· πυροδότησε όμως, εκ νέου, το debate για το τι επιτρέπεται και τι όχι στην τέχνη. Το αδιευκρίνιστο –και όπως φαίνεται στο διηνεκές– του πόσο υποκειμενική μπορεί να είναι η κρίση απέναντι σε μια (πιθανή) πρόκληση.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στην τέχνη; Πόσα χρόνια θα διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα; Η διακοπή της βιντεοπροβολής του Κρις Βέρντονκ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

image

Στην προκειμένη περίπτωση αυτόκλητος υπερασπιστής της «δημόσιας αιδούς» ήταν ένας συνήθης ύποπτος, κάποιος ιερέας που έγινε αυτόπτης μάρτυρας προβολής της γυμνής «ζωντανής» τοιχογραφίας. Αισθάνθηκε προσβεβλημένος από τη στιγμιαία απεικόνιση ενός ανδρικού πέους σε τοίχο της οδού Παρνασσού. «Θα μπορούσε κάποιος να αισθανθεί προσβεβλημένος από την κοντή σας φούστα» σαρκάζει ο Χριστόφορος Μαρίνος, επιμελητής της Art Athina και ιστορικός τέχνης. Άρα, η προσβολή είναι σχετικό μέγεθος.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σοκάρει το γυμνό, πώς μπορεί να μας ενοχλεί η τέχνη όταν έχουμε χάσει τον ανθρωπισμό μας σε κάθε επίπεδο. Είναι ασύλληπτα υποκριτικό το γεγονός ότι σε μια πλατεία που μυρίζει ούρα, που οι χρήστες τρυπιούνται απέναντι από τα μπλοκ των αστυνομικών, που ο άστεγος κοιμάται έξω από τον καμένο Κάουφμαν και τα παραπήγματα έξω από το Αττικόν και το Απόλλων παραμένουν στις θέσεις τους, πως όταν συμβαίνει όλο αυτό το μακελειό στην πόλη, ερεθίζει ένα έργο τέχνης» απορεί η κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού, που διατηρεί γραφείο στο κέντρο και αναγνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής όπου εγκαταστάθηκε το έργο του Βέρντονκ.

«Είναι πολύ κρίμα να προστίθεται η τέχνη στα θύματα του γενικού αυτού θυμού που μας διακατέχει, ενώ μπορεί να ζωντανέψει και να φωτίσει το δημόσιο χώρο. Ας δεχτούμε ό,τι καλό φέρνει η πόλη με ευγνωμοσύνη, αλλιώς τα καφέ στα mall των βορείων προαστίων θα συνεχίσουν να είναι γεμάτα και το κέντρο θα εγκαταλείπεται κι άλλο».