Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή

Στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί σήμερα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στις 14:30 μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.

Για το ύφος της σημερινής τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προετοιμάσει το έδαφος με την ομιλία του στη Βουλή όταν και κατέθεσε το αίτημα για συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, έχοντας τονίσει: «Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα έρθετε να μιλήσετε εδώ με ονοματεπώνυμα και με διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώπιος ενωπίω. Μπροστά στον ελληνικό λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ασκήσει εφ’ όλης της ύλης σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, με αιχμή βέβαια το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τη στάση του κόμματός του απέναντι στη Δικαιοσύνη. Αναμένεται ουσιαστικά να θέσει ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβαινε επί δεκαετίες και να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι έκανε εκείνος, το κόμμα του, και οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν: Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, γιατί επί 27 χρόνια δεν ρυθμίστηκε το τηλεοπτικό τοπίο. Απέναντι στη ΝΔ και τον πρόεδρο της κεντρική είναι η κατηγορία περί υπεράσπισης συμφερόντων καναλαρχών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια. Για τις τηλεοπτικές άδειες το μήνυμα της κυβέρνησης προς την ΝΔ, και όχι μόνο, είναι: «ας καταλάβουν ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε».

Κυβερνητικές πηγές έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για «απαράδεκτη τακτική να στοχοποιεί δικαστικούς» και «θεσμικά επικίνδυνο παιχνίδι» που όμως, όπως υπογραμμίζουν, «δεν πρόκειται να αποτρέψει την πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο». «Η ΝΔ κινείται ως ένα διαπλεκόμενο γραφείο Τύπου των καναλαρχών», είχε σημειώσει ο κ. Παππάς. «Βλέπουμε τη ΝΔ να γίνεται φερέφωνο συμφερόντων», τόνιζε το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Μητσοτάκης: Προτάσεις για την πάταξη της διαπλοκής

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή, θα προβάλει την καθεστωτικού τύπου μεθοδική απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «να υφάνει έναν ιδιότυπο ιστό διαπλοκής», ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς.

Παράλληλα, αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ότι «στήνει νέα βιλαέτια της διαπλοκής», «οικοδομώντας ένα νέο τρίγωνο αδιαφάνειας ανάμεσα σε εργολάβους του δημοσίου, τράπεζες και επίδοξους καναλάρχες».

«Διαπλοκή είναι όταν έχεις εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις οι όποιες δημιουργούν όφελος σε μεσάζοντες οι οποίοι το ανταποδίδουν στους πολιτικούς μέσω εύνοιας στα ΜΜΕ», θα πει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον ορισμό της διαπλοκής, όπως εφαρμόστηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, θα υπογραμμίσει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας αντί να πατάξει την διαπλοκή, όπως υποσχόταν προεκλογικά και διακηρύσσει μετεκλογικά, ρίχνει νερό στον μύλο της και «στήνει μια νέα διαπλοκή χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο θα τονίσει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση «απολογούμενος για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησή του», η οποία, όπως θα πει, «διολισθαίνει καθημερινά σε αντιθεσμικές ενέργειες που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και την πολυφωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει επίσης τις «παρενέργειες που έχει η διαπλοκή στον δικαστικό έλεγχο», στηλιτεύοντας και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος δεν θα αρνηθεί ότι υπήρχαν ζητήματα διαπλοκής και κατά το παρελθόν, ενώ θα δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που αποκαθιστούν τη συνταγματική τάξη και την εφαρμογή κανόνων πολυφωνίας. «Ο απαράδεκτος νόμος Παπά, που στοχεύει στον έλεγχο της ενημέρωσης, θα καταργηθεί άμεσα», θα πει, ανακοινώνοντας ότι θα επιστρέψουν οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

«Θα επιτρέψουμε την πολυφωνία ώστε να έχουν πολλά κανάλια τα οποία να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να μην χάνονται θέσεις εργασίας και να μπορεί το κράτος με αυτό τον τρόπο να εισπράττει περισσότερα και όχι λιγότερα έσοδα», είναι η θέση που θα υποστηρίξει ο αρχηγός της ΝΔ.