ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ – Κλίμα έντασης στο ΚΑΣ: Η Βλαζάκη πρότεινε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης έκτασης του Ελληνικού

Συνεχίζεται από τις 13:30 η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, σε υψηλούς τόνους, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην εισήγησή της πρότεινε να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1/3 της πολεοδομήσιμης (!) έκτασης του Ελληνικού, μια πρόταση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Το ΚΑΣ με εισηγήτριες τις Έλ. Κουντούρη – Σ. Χούλια – Καπελώνη κλήθηκε να αποφασίσει για:

1 Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

2. Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).

Υπενθυμίζεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητά να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ένα μεγάλο κομμάτι των όμορων δήμων.

Πάντως, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Εξω από την αίθουσα που συνεδριάζει το ΚΑΣ στην οδό Μπουμπουλίνας, βρίσκονται μερικές δεκάδες μέλη της ΛΑΕ. Κάποια στιγμή πέρασε από εκεί και ο πρόεδρος του κόμματος Παν. Λαφαζάνης, η Ελένη Πορτάλιου μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, ο τέως δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδης κ.α.. Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά.

Αναμένεται με ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και εφόσον βγει απόφαση, η τοποθέτηση από την πλευρά των επενδυτών (Hellinikon Global: όμιλος Λάτση – Lamda Development, Κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi).

Το Μαξίμου διεμήνυσε: Οποια και να είναι η απόφαση, η επένδυση θα γίνει

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνύσει ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΚΑΣ η επένδυση θα προχωρήσει καθώς ο ρόλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι συμβουλευτικός. Το αφήγημα περί κυβέρνησης φιλικής στις επενδύσεις υποστήριξε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ο ΣΥΡΙΖΑ – το οποίο συνεκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας. Εκεί, αποφασίστηκε ότι «η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική, και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν ταχύτατα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης».

Προς την κατεύθυνση αυτή, και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος διεμήνυσε ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο», αφού «το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις».

Πάντως, τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό δεν σταματούν. Μετά το προσωρινό φρένο που μπήκε από δασαρχείο και αρχαιολόγους, ήρθε χθες να προστεθεί και η προσφυγή στο ΣτΕ από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και την Οικολογική Συνεργασία.

Νέο μπλόκο

Χθες, πάντως, υπήρξε νέο μπλόκο στην επένδυση του Ελληνικού, μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικών οργανώσεων οι οποίες μίλησαν για μη υπαγωγή του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις τις δασικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία, που στρέφονται κατά της Συντονιστικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αλλά και του δασάρχη Πειραιά.

Όπως υποστηρίζουν, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις, από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στον αντίποδα, έγινε δεκτή η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

Η επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένσταση της Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία 37 στρέμματα περίπου της έκτασης εθεωρούντο δασική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες.

Με την απόφαση της επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων εθεωρείτο ότι κλείνει το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι των 37 στρεμμάτων που χαρακτήρισε ο δασάρχης Πειραιά ως «δασική έκταση» είναι κομβικής σημασίας για την επένδυση. «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δε μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.