Ροτέμ: Οικονομικοί και όχι πολιτικοί παράγοντες καθορίζουν τις προοπτικές του EastMed

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Γιουβάλ Ρότεμ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη

Τις επαφές του με Έλληνες αξιωματούχους απασχόλησαν, όπως ήταν φυσικό, και τα ζητήματα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, θέμα που άλλωστε αναμένεται να  αποτελέσει και βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Υποστήριξε ότι οι “αγωγοί της ειρήνης” θα αποτελέσουν όχημα για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, το Ισραήλ υπεγραψε συμφωνία με την Ιορδανία και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αίγυπτο, όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος στις επιλογές που υπάρχουν για τη μεταφορά του φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας ή μέσω Τουρκίας, ο κ. Ροτέμ τόνισε ότι όλες οι επιλογές εξετάζονται και επεσήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία θα έχει το αν και κατά πόσο ανακαλυφθούν και νέα κοιτάσματα στην περιοχή.

Όπως είπε, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα ωφελήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αναγνώρισε την ευαισθησία του ζητήματος για Ελλάδα και Κύπρο, λόγω τουρκικής εμπλοκής, υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τον ανοιχτό διάλογο και να δράσουμε με διαφάνεια γι αυτά τα ζητήματα. Να σεβαστούμε τα δικαιώματα της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή της και πιστεύουμε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μας με την Κύπρο για την ΑΟΖ ήδη από το 2010 μιλά από μόνη της».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι επιδιώξεις των εμπλεκόμενων εταιριών στις γεωτρήσεις και στη διάθεση του φυσικού αερίου για γρήγορα κέρδη ασκήσουν πιέσεις για την τελική επιλογή του αγωγού μέσω Τουρκίας, ο κ. Ρότεν σημείωσε ότι δεν πρόκειται για αποκλειστικά κυβερνητική επιλογή, αλλά είναι και μια καθαρά οικονομική υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε, η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί επίσης από τα τεχνικά ζητήματα σχετικά και με τη δεύτερη επιλογή, δηλαδή το EastMed.

Ο κ. Ροτέμ, τέλος, σημείωσε ότι αν βρεθεί περισσότερο αέριο στην περιοχή ίσως να υπάρξουν και περισσότερες επιλογές για την μεταφορά του.

Αναφορικά με το αν προβληματίζει το Ισραήλ η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ Ρότεν τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν εμπόδια στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολύ περισσότερες επαφές και ενδείξεις ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση.