Ριφιφί και στις θυρίδες από τη «συμμορία της δραχμής»

Ριφιφί και στις θυρίδες από τη «συμμορία της δραχμής»

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν τα όσα σχεδίαζαν ορισμένοι ανεγκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό στόχο την έξοδο από την ευρωζώνη.

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για όσα σχεδίαζε, πίσω από τις κλειστές πόρτες, «η συμμορία της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ με τελικό σκοπό το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα.

Ένα – ένα κάθε ημέρα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους συνθέτοντας τη συνολική εικόνα των όσων σχεδίαζαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στο κυβερνών κόμμα με αιχμή το ριφιφί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο νομισματοκοπείο του Χολαργού.

Η επόμενη κίνηση στο μυαλό τους, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ήταν το «ντου» στις θυρίδες των Ελλήνων πολιτών. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι εκεί υπάρχουν κρυμμένα περί τα 40 δισ. Το σχέδιο ήταν απλό. Με υπουργική απόφαση οι θυρίδες θα παρέμεναν κλειστές και η πρόσβαση θα επιτρέπονταν μόνο με παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου ή δικαστικού ή εφοριακού.

Το περιεχόμενο θα δεσμεύονταν, θα καταγράφονταν και στη συνέχεια θα γινόταν η σύγκρισή του με τις φορολογικές δηλώσεις και τα πόθεν έσχες των ιδιοκτητών τους. Ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί θα θεωρούνταν «μαύρο χρήμα» και είτε θα κατάσχονταν ολόκληρο υπέρ του δημοσίου είτε θα επιβάλλονταν πέναλτι 50%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του TheTOC, εκτός από την ομάδα Λαφαζάνη, ενήμεροι ήταν και εν ενεργεία δικαστικοί οι οποίοι θα προετοίμαζαν τη σχετική νομοθεσία αφού η ισχύουσα θεωρεί τις θυρίδες ιδιωτικό χώρο και έπρεπε να αλλάξει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο με την κωδική ονομασία «δραχμή» ήταν εν γνώση παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μάς προκαλεί εντύπωση λοιπόν η δήλωση του Π. Καμμένου, την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο ΥΠ.ΕΘ.Α, ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας (…). Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ίσως στο μυαλό του Π. Καμμένου ήταν να προστατεύσει ο στρατός τα υποκαταστήματα των τραπεζών από τους πολίτες που θα έσπευδαν πανικόβλητοι να πάρουν τις περιουσίες τους από τις θυρίδες.

Το σχέδιο «πρόδωσε» άθελά της η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το βράδυ του δημοψηφίσματος δηλώνοντας ότι οι κάτοχοι των θυρίδων θα μπορούν συνοδεία να παίρνουν από τις θυρίδες τους έγγραφα αλλά όχι και χρήματα.

Την επόμενη ημέρα προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέληδιευκρινίζοντας ότι «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», αλλά και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι «Ίσως αυτή να είναι δική της εισήγηση (της Βαλαβάνη). Το αντίθετο πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να διευκολυνθεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση στις θυρίδες. Αυτό δεν διευκολύνει, δεν έχει κανένα νόημα κάτι τέτοιο».

Το πόσο τρελό είναι το «λόμπι της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όσοι γνωρίζουν το καθεστώς που διέπει τις τραπεζικές θυρίδες ξέρουν αφενός ότι κάθε σκέψη για παραβίασή τους αντιβαίνει της ευρωπαϊκής και της ελληνικής τραπεζικής νομοθεσίας, καθώς οι θυρίδες θεωρούνται ιδιωτικός χώρος φύλαξης των δικαιούχων και όχι βέβαια τραπεζική κατάθεση η επενδυτικό προϊόν, αφετέρου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 250 χιλιάδες θυρίδες και το άνοιγμα τους παρουσία δικαστικού, εφοριακού ή τραπεζικού υπαλλήλου με την ταυτόχρονη διερεύνηση του περιεχομένου τους και η αντιπαραβολή του με τις δηλώσεις και τα πόθεν έσχες των πολιτών θα έπαιρνε χρόνια.

Ίσως γι αυτό στον Τύπο διέρρευσε και η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα διάλειμμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ φέρεται να δήλωσε για τους συντρόφους του στην Αριστερή Πλατφόρμα και το «λόμπι της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ «μην τους υπολογίζετε, αυτοί είναι τρελοί».

 

http://www.thetoc.gr/politiki/article/rfifi-kai-stis-thurides-apo-ti-summoria-tis-draxmis