ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Bloomberg: Αρχική συμφωνία την Κυριακή – Καθοριστική η παρέμβαση Τσίπρα

Επιταχύνονται οι συνομιλίες της Αθήνας με τους δανειστές της, με στόχο την πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναφέρει το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα για την πρόθεσή της να συμφωνήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται στις συνομιλίες και τις  οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεμείνει από ρευστό, πιθανότατα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, τονίζεται στο δημοσίευμα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας την Κυριακή 3 Μαϊου.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να υπογράψουν τη συμφωνία στην επόμενη τακτική συνεδρίαση τους, στις 11 Μαϊου, τονίζουν οι εν λόγω αξιαμωτούχοι.

Καθοριστικός παράγοντας, αναφέρει το πρακτορείο, είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Κάτι που φέρεται να αποτιμήθηκε θετικά από τους δανειστές, καταλήγει το δημοσίευμα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και το λένε όλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Ημερησία του Σαββάτου» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη, αν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες τότε υπάρχει σοβαρό κίνδυνος να κόψει ο Μ. Ντράγκι τη ρευστότητα μέσω του ELA.

Κόκκινες γραμμές

«Δεν υποχωρούμε από τις “κόκκινες γραμμές” που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά».

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χθες ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ότι εάν υπάρξει υποχώρηση είτε στο ασφαλιστικό είτε στο εργασιακό είτε στο φορολογικό, τότε θα επέλθει συμφωνία.

«Εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και, σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν- ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου- την οποία συνδέουμε με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας». Δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο υπουργικό συμβούλιο στις 5 το απόγευμα θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη». Κατ’ αυτόν, το νομοσχέδιο δεν είναι «”μαρμάρινη πλάκα”, ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό». Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο θα αποφασιστεί αύριο.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group (συνεδριάζει εκ νέου αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα), όταν καταλήξει η κυβέρνηση.

Η συζήτηση θα γίνει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις διαφωνίες που έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group. Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα.