Πύρινη λαίλαπα στη νότια Καλιφόρνια-80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Πύρινη λαίλαπα σαρώνει τη νότια Καλιφόρνια, αναγκάζοντας 80.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Παρά τις έντονες προσπάθειες των πυροσβεστών η πυρκαγία μαίνεται ανεξέλεγκτη από την Τρίτη, οπότε και ξέσπασε στο ορεινό Πέρασμα Καχόν.

Η πυρκαγιά, στην οποία έχει δοθεί η ονομασία Blue Cut Fire επεκτάθηκε ραγδαία καίγοντας 103.700 στρέμματα και καταστρέφοντας δεκάδες κατοικίες κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στο Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας.

Μέχρι να πέσει η νύχτα χθες, Τετάρτη, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από το 4% του πύρινου μετώπου, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της Πυροσβεστικής. Οι ίδιοι αξιωματούχοι περιέγραψαν την πυρκαγιά ως ασυνήθιστα σφοδρή.

Οκτώ πυρκαγιές μαίνονταν χθες στην Καλιφόρνια, τρεις από τις οποίες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν ενισχύσεις από άλλες Πολιτείες και την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας. Μετεωρολόγοι έχουν δηλώσει πως η Νότια Καλιφόρνια αντιμετωπίζει απειλή μεγάλων πυρκαγιων μέχρι τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της ξηρασίας και της ζέστης.

Η πυρκαγιά Blue Cut, που πήρε το όνομά της από ένα στενό φαράγγι βόρεια του Σαν Μπερναρντίνο απ’ όπου άρχισε, απειλεί την πόλη Ράιτγουντ κοντά σ’ ένα χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και άλλες κοινότητες, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως υποχρεώθηκαν να κλείσουν τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 15, που διέρχεται από το Πέρασμα Καχόν ανάμεσα στο Λας Βέγκας και την περιοχη του Λος Άντζελες.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.