Πότε το σεξ γίνεται διαστροφή (;) – Σεξουαλικές παρεκκλίσεις

Όλοι μας έχουμε ακούσει τη γνωστή φράση «Στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται». Όμως στο σεξ τελικά τι επιτρέπεται και τι όχι; Ποια είναι τα όρια; Πότε το σεξ ξεφεύγει του «φυσιολογικού»; Πότε το σεξ γίνεται διαστροφή;

Οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις, που είναι γνωστές και ως σεξουαλικές διαστροφές ή παραφιλίες, είναι διαταραχές του σεξουαλικού στόχου και σκοπού. Δηλαδή ο άνθρωπος με σεξουαλική παρέκκλιση διεγείρεται από συμπεριφορές, αντικείμενα, εικόνες, φαντασιώσεις που «ξεφεύγουν» από τις συνηθισμένες (π.χ. βίαιη συμπεριφορά, μαζοχισμός, σαδισμός, αντικείμενα φετίχ) και που στους άλλους ανθρώπους φαίνονται παράξενες, ενοχλητικές ή αποκρουστικές.

Οι διαστροφές είναι διαταραχές που εμφανίζονται κυρίως στους άνδρες και ξεκινούν συνήθως από την προεφηβική και εφηβική ηλικία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις μπορεί να εμφανιστούν ή να συνυπάρχουν με κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος (π.χ. ιδεοληπτική, ψυχαναγκαστική διαταραχή) και η ψύχωση.

Οι κυριότερες σεξουαλικές παρεκκλίσεις

Φετιχισμός: το άτομο για να ερεθιστεί χρειάζεται απαραίτητα να αγγίζει, να χαϊδεύει, να μυρίζει ένα αντικείμενο. Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα φετίχ είναι τα παπούτσια, οι μπότες, οι κάλτσες, τα καλσόν, τα δερμάτινα ρούχα, τα εσώρουχα, οι δονητές κ.ά. Ο άνδρας ζητάει επίμονα να υπάρχει το αντικείμενο φετίχ του, το οποίο αν λείπει δεν καταφέρνει να έχει σεξουαλική διέγερση άρα και καλή στυτική λειτουργία.

Ηδονοβλεψία: υπάρχει μια εμμονή στην παρακολούθηση άλλων ατόμων γυμνών ή που έρχονται σε σεξουαλική συνεύρεση. Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να αφορά και τις ταινίες πορνό που καταλήγουν ως εθισμός μέσα από τις οποίες υπάρχει αυνανισμός και εκσπερμάτιση.
Μεροφιλία: ο άνδρας εστιάζει με αποκλειστικότητα και εμμονή σε συγκεκριμένα σημεία του γυναικείου σώματος, όπως είναι το στήθος, οι γάμπες, τα πόδια, τα δάκτυλα κ.ά. Σε περίπτωση που ο άνδρας δεν αγγίξει ή δεν φαντασιωθεί το συγκεκριμένο τμήμα του σώματος δεν μπορεί να καταφέρει να αποκτήσει στύση ικανή για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.

Επιδειξιομανία: η επίδειξη των γεννητικών οργών σε μια ανυποψίαστη γυναίκα έχει σαν στόχο να την ξαφνιάσει ή να την σοκάρει. Ο επιδειξίας παρατηρεί την αντίδραση που είναι συνήθως φόβος, έκπληξη, αηδία και στη συνέχεια τη χρησιμοποιεί σαν διεγερτική φαντασίωση για να φτάσει στην εκσπερμάτιση μέσω του αυνανισμού.

Εφαψιομανία: συμβαίνει σε καταστάσεις και χώρους με πολύ κόσμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, μετρό) όπου το άτομο τρίβει και διεγείρει τα γεννητικά του όργανα στο σώμα μιας γυναίκας.

Παιδοφιλία: το άτομο έχει διεγερτικές φαντασιώσεις ή προσπαθεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή με κορίτσια ή αγόρια παιδικής ή προεφηβικής ηλικίας. Μια ιδιαίτερα μη αποδεκτή και ποινικά διωκόμενη πράξη που έχει τραγικές συνέπειες στα παιδιά-θύματα.

Μαζοχισμός: σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές όπου το άτομο ταπεινώνεται, δέρνεται, δένεται, βασανίζεται (στη φαντασία ή στην πράξη) με στόχο να υποφέρει και να νιώσει πόνο.

Σαδισμός: σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές που σκοπεύουν στο να προκαλέσουν σωματικό ή ψυχολογικό πόνο σε ένα άλλο άτομο, το οποίο, είτε συμφωνεί, είτε όχι. Η διαστροφική αυτή συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει κακώσεις, τραυματισμούς και σοβαρές σωματικές βλάβες.

Παρενδυσία: ο άνδρας φοράει γυναικεία ρούχα, συμπεριφορά που του προκαλεί έντονη σεξουαλική διέγερση για να έχει σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό. Ενώ φαίνεται για μια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, οι άνδρες με παρενδυσία είναι κυρίως ετεροφυλόφιλοι.

Οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις ή παραφιλίες συγκαταλέγονται στις ψυχικές διαταραχές καθώς προκαλούν συχνά προβλήματα στην προσαρμογή και λειτουργικότητα του ατόμου. Πράγματι, το εμποδίζουν στις ερωτικές και διαπροσωπικές του σχέσεις, ενώ συχνά το δυσκολεύουν στις κοινωνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις.

Οι παρεκκλίσεις ξεκινούν όχι μόνο νωρίς, από την εφηβεία αλλά και μέσα στην ενήλικη περίοδο και πολλές φορές ενώ ήδη ένας άνδρας έχει μια σχέση ή βρίσκεται σε γάμο. Γι’ αυτό και προκαλούν την αναστάτωση και την ανησυχία της γυναίκας συντρόφου ότι ο άνδρας της «κάτι της κρύβει» ή «δεν είναι φυσιολογικός». Συνέπεια είναι η γυναίκα να νιώθει απορία, προβληματισμό, φόβο, προδοσία, αποστροφή και αηδία, ενώ απειλεί τον άνδρα με χωρισμό.

Ως ειδικοί προτείνουμε να μην επικρατήσει σε αυτές τις περιπτώσεις ο πανικός και η απογοήτευση. Οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις είναι καταστάσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν εφόσον ο άνδρας και η γυναίκα αναζητήσουν τη λύση!