Πόσο κερδοσκόπησε η Goldman Sachs στην είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ;

Τις μεγάλες σκοτεινές περιοχές και τις «γκρίζες» ζώνες που υπάρχουν στο πως χειρίστηκε η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ αλλά και την πιθανή αθέμιτη κερδοσκοπία επαναφέρει με ερώτηση στη Βουλή βουλευτής.

 

Η ερώτηση αναμένεται να κατατεθεί είτε σήμερα είτε αύριο, και θα ζητούνται να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις της περίεργης εκείνης εποχής. Πρόκειται για τα έγγραφα και τα συμβόλαια που η κυβέρνηση Σημίτη είχε συνάψει με τον αμερικανικό κολοσσό και περιελάμβανε όλες τις διαδικασίες «βελτίωσης» της χρηματοοικονομικής εικόνας της Ελλάδας, ώστε να περάσει τις «εξετάσεις» του ευρώ.
Ως γνωστόν η Goldman Sachs έκανε πολλαπλές… αλχημείες εκείνη την περίοδο με τα swaps και τα CDS, ώστε να «καμουφλάρει» μέρος του χρέους της Ελλάδας και να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα είναι ο βαθμός των – πιθανών – αθέμιτων πρακτικών της αμερικανικής τράπεζας και το αν κερδοσκόπησε – πέρα από τις συμφωνημένες συμβάσεις αμοιβής – στην «πλάτη» της Ελλάδας.

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι έπαιξε «ανάποδα» την Ελλάδα τότε στις αγορές κερδοσκοπώντας με εντελώς αθέμιτο τρόπο, αλλά και ηθικά απαράδεκτο, τη στιγμή που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη… εργολαβία από την κυβέρνηση Σημίτη.
Πληροφορίες του bankingnews.gr τονίζουν ότι υπάρχει πολύ σοβαρή κίνηση στο παρασκήνιο ώστε να δοθεί φως σε εκείνη τη σκοτεινή περίοδο. Όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα που πιθανόν – μετά την ερώτηση στη Βουλή – δοθούν, θα οδηγηθούν σε αμερικανικά δικαστήρια με κεντρικό αίτημα μεγάλες αποζημιώσεις.

 

Στα αμερικανικά δικαστήρια πολλάκις έχουν βγει αποφάσεις τεράστιων ποινών και μεγάλων αποζημιώσεων κατά κορυφαίων επενδυτικών οίκων, καθώς η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή, ενώ υπάρχει και η καλύτερη – δικονομική – εξειδίκευση στον κόσμο στα χρηματοοικονομικά εγκλήματα.

Print Friendly, PDF & Email