«Πόσο επιτόκιο είπαμε δίνει η τράπεζα;;;» – ΕΥΑΘ: Γάργαρο Τρέχει το Νεράκι…

______________

ΕΥΑΘ: Γάργαρο Τρέχει το Νεράκι…

του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

Μέσα στον χαμό ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου της Παρασκευής (κλασικό στοιχείο του Έλληνα να τα αφήνει όλα τελευταία στιγμή) υπήρξαν μερικές εταιρείες που ξεχώρισαν. Σε πιο ολοκληρωμένο επίπεδο, κατά την άποψή μου, αντικρίσαμε μια βελτιωμένη εικόνα αποτελεσμάτων από τις περισσότερες εισηγμένες, κάτι που ίσως αφήνει μια νότα αισιοδοξίας.

Γενικά, όταν πρόκειται για επένδυση σε κρατική εταιρεία το σκέφτομαι διπλά και τριπλά, καθώς γνωρίζω πως αυτή μπορεί να αποτελέσει έρμαιο στα χέρια του οποιουδήποτε που κάθε φορά κυβερνά, για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Δε θα επεκταθώ περισσότερο, καθώς, οι περισσότεροι και περισσότερες που δεν στρουθοκαμηλίζετε, γνωρίζετε το ζήτημα για το οποίο μιλάω… Έτσι συνήθως ακολουθώ το ρητό του Samuel Beckett : “Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς! Μείνε μαζί μου.”  Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ (ΕΥΑΠΣ) όμως τα αποτελέσματα εξαμήνου αποδεικνύουν πως καμιά φορά πρέπει να σπάμε τα ταμπού μας και να ρίχνουμε και καμία ματιά σε κάτι που ίσως επιλεκτικά έχουμε απορρίψει.

Θα προχωρήσω λοιπόν παρακάτω σε μια σύντομη ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω διάγραμμα,  η εταιρεία είναι κάθε χρόνο συνεπής στο ραντεβού της με τους μετόχους. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς διεθνώς οι εταιρείες ύδρευσης φημίζονται για τον αμυντικό τους χαρακτήρα και τις μερισματικές τους αποδόσεις. Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, ένας λόγος παραπάνω που οι τιμές των μετοχών υπήρξαν για μεγάλο διάστημα υποτιμημένες προσφέροντας πολλές ευκαιρίες στους επενδυτές.  Αυτή τη στιγμή η μετοχή στα 4,43€  τρέχει με 5% και λίγο παραπάνω μερισματική απόδοση όταν στο εξωτερικό οι αντίστοιχες έχουν πάνω-κάτω τη μισή. Να μην επαναλάβω πάλι τη λατρεμένη μου ερώτηση και γίνομαι γραφικός: «Πόσο επιτόκιο είπαμε δίνει η τράπεζα;;;».

Προχωρώντας παρακάτω, άνετα αποκωδικοποιεί κανείς τα διαγράμματα που ακολουθούν.

Την ίδια στιγμή που κύκλος εργασιών και ιδία κεφάλαια  παρουσίασαν μικρή αύξηση, τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 76,58%, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των €10 εκ. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και στο δεύτερο εξάμηνο, τότε το P/E θα διαμορφωθεί σε πολύ ελκυστικά επίπεδα για μια τόσο μερισματούχα μετοχή. Την ίδια στιγμή ο δείκτης P/BV είναι περίπου 1, δηλαδή φυσιολογικός.

Επιπροσθέτως, όπως βλέπουμε στο επόμενο διάγραμμα, τα διαθέσιμα της εταιρείας ξεπέρασαν τα €71 εκ. και οι απαιτήσεις από πελάτες άγγιξαν τα €50εκ.

Αν αναλογιστούμε το γεγονός πως η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και 36εκ. μετοχές, τότε, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις απαιτήσεις, μιλάμε για λίγο λιγότερο από 2€ ανά μετοχή στο ταμείο, όπως προείπα.

Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω πως, σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση των ταμειακών διαθέσιμων σε αυτό το επίπεδο οφείλεται στην πληρωμή του μερίσματος μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου του α’ εξαμήνου 2017. Αν αφαιρέσουμε λοιπόν περίπου τα €8 εκ. που ήταν το μέρισμα, τότε μιλάμε για μια αύξηση περίπου των €6.5 εκ. Άλλο ένα μέρισμα δηλαδή…

Δε θα μου έκανε εντύπωση αν η μερισματική απόδοση αλλάξει προς τα πάνω… Αλλά και στα ίδια επίπεδα να παραμείνει, δεν τη θεωρώ διόλου άσχημη. Όπως και να έχει, μιλάμε για μια εταιρεία με υγιή ισολογισμό και αρκετές προοπτικές ανάπτυξης, γι’ αυτό έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον τόσων ξένων επενδυτών.

Για επενδυτές οι οποίοι  δεν επιθυμούν υψηλές συγκινήσεις, αλλά μικρότερο ρίσκο, εγκρίνεται ανεπιφύλακτα, όπως και η αδερφή της η ΕΥΔΑΠ (ΕΥΔΑΠ). Παραμένει το αρνητικό του κρατικού κινδύνου, αλλά, μιας και οι λογαριασμοί του νερού δεν είναι επιβαρυμένοι με φόρους και οι εταιρείες είναι απαλλαγμένες από δάνεια, ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος.

Επένδυση στο μέρισμα λοιπόν και μακροχρόνια απόσβεση κεφαλαίου για όσες και όσους έχουν υπομονή.

Μιλτιάδης Κοτζιάμπασης
[email protected]

Τα όσα δημοσιεύονται δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση «επενδυτική πρόταση» ή προτροπή για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων κινητών αξιών. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και μελέτης. Έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα!